Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.11.2010.
14:22
Tanjug A

Pjongjang: Južnjaci prvi napali!

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA je u kratkom saopštenju objavila da je danas bilo artiljerijske razmene vatre sa južnim susedom, optuživši Južnu Koreju da je prva napala i inicirala odgovor sa Severa.

Vojnici Severne Koreje u blizini krada Sinuidžua, kraj granice sa Kinom, iščekuju vesti o razvoju događa sa Vojskom Južne Koreje 

- Uprkos našim više puta ponovljenim upozorenjima, Južna Koreja je ispalila više desetina granata počevši od jedan čas popodne (po lokalnom vremenu)... i mi smo preduzeli odmah snažnu vojnu akciju - ističe se u kratkom saopštenju agencije KCNA, bez pominjanja da li je Severna Koreja imala žrtava i materijalnu štetu od razmene paljbe.

Severnokorejske snage su, prema izveštaju južnokorejske agencije Jonap, ispalile najmanje 50 artiljerijskih granata, na Jeonpjeong, gde su izazvani nestanak struje i serija požara, a svo stanovništvo, oko 1.600 ljudi, evakuisano je u skloništa.

Severnokorejka spremna da izvrši svaki zadatak u odbrani otadžbine
 


Vašington je “arhikriminalac“

Nekoliko časova posle severnokorejske artiljerijske paljbe po južnokorejskom nastanjenom ostrvu, Severna Koreja je danas optužila Seul i Vašington da jačaju vojne veze i ocenila da je to uvod u invaziju na ovu komunističku državu.

- Nedavno je objavljeno da SAD ozbiljno rade na jačanju alijanse sa Južnom Korejom za agresiju u svim aspektima. Akcije u saradnji sa SAD imaju cilj jačanja alijanse navodno protiv “pretnje“ (iz Severne Koreje), a zapravo su ništa drugo do ozbiljna vojna provokacija kojom oni situaciju dovode do ekstremne faze - objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA u uvodnom komentaru u kome nema pomena o današnjem artiljerijskom napadu, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.


U komentaru je takođe za Vašington rečeno da je "arhikriminalac koji preti miru i stabilnosti u regionu".

Bela kuća osudila severnokorejski napad

Bela kuća je danas osudila artiljerijski napad Severne Koreje na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong i zatražila smirivanje situacije.

- SAD oštro osuđuju taj napad i pozivaju Severnu Koreju da zaustavi neprijateljsku akciju", ističe se u saopštenju Bele kuće, koje je preneo Rojters.

U saopštenju Bele kuće je istaknuto i da su "SAD čvrsto opredeljene da brane svog saveznika Južnu Koreju i da održe regionalni mir i stabilnost".

Današnji napad Severnokorejaca na teritoriju južnog suseda je jedan od najsnažnijih od okončanja Korejskog rata, 1953. godine.


J. Koreja: Prekršeno primirje iz 1953.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je reč o "smišljenom i planiranom napadu", o "jasnoj vojnoj provokaciji" na koju bi mogala da usledi "surova odmazda", prenela je agencija Jonhap.

Ministarstvo je, takođe, ocenilo, da je Severna Koreja prekršila primirje iz 1953. kojim je dogovoren prekid vatre na kraju Korejskog rata koji je trajao od 1950. Taj rat zapravo još nije tehnički završen, jer dve zemlje nisu sklopile mirovni sporazum, već samo dogovorile primirje.

- Nepromišljeno granatiranje civila nikada neće biti tolerisano - naglašeno je u saopštenju koje je objavio Hong Sang-pjo, viši sekretar za javne poslove u kabinetu južnokorejskog predsednika.

Južna Koreja je, takođe, saopštila da na neodređeno vreme odlaže planirane razgovore predstavnika Crvenog krsta sa obe strane podeljenog Korejskog poluostrva koji su bili najavljeni za četvrtak u graničnom južnokorejskom gradu Munsanu. Na tom susretu je trebalo da se ponovo razgovara o ujedinjavanju porodica koje je razdvojio Korejski rat.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.11.2010. 14:36
siguran sa da jesu. amerika gura u rat. mora da se obezbedi zbog napada na iran. ameri melju sve ispred sebe. zasto li su se iznenada sastali americki i ruski predsednici. onako, bez veze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online