Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
04:44
Tanjug A

Britanski učitelji moći će da kažnjavaju đake!

Đaci u Velikoj Britaniji moraće da paze kako se ponašaju gde god budu na javnom mestu, a ne samo u školi, jer su njihovim učiteljima i nastavnicima upravo "odrešene ruke" da i van učionica mogu da ih kažnjavaju.

Nekada je bilo ovako: Vraća se kažnjavanje učenika 
 

Prema rečima britanskog sekretara za obrazovanje Majkla Gouva, učiteljima su data veća ovlašenja u pogledu kažnjavanja da bi se zaustavilo anti-socijalno ponašanje sve prisutnije među mladima.

Telesno kažnjavanje je zabranjeno u britanskim školama - u državnim od 1987, a u privatnim od 1999, najpre u Engleskoj i Velsu, a godinu dana kasnije i u Škotskoj.

Mnogi prosvetni radnici, pa čak i saradnici ministra Gouva, bili su ubeđeni da đaci podležu kažnjavanju za nedolično ponašanje samo ukoliko su u školskim uniformama.


Nova pravila omogućavaju prosvetarima da intervenišu gde god primete školsku decu da su bahata, nepristojna ili nedolična, bilo da su na ulici, u prodavnici, na sportskom terenu...


Nastavnom osoblju će uskoro biti dostavljene precizne smernice sa eksplicitnim merama koje mogu da preduzmu ne samo u školama, već i pre i posle nastave, čak i vikendom. Nova pravila disciplinovanja važiće "u svako vreme, na svakom mestu, uvek i svuda", rekao je Gouv.


"Šaljemo jasnu i sadržajnu poruku: imate slobodu koja je neophodna da se đaci dovedu u red. Dok je ove vlade, obezbedićemo da se u učionicama održi neophodna ravnoteža i da učitelji ponovo budu glavni", poručio je prosvetarima ministar Gouv sa skupa Konzervativne stranke, vodeće u koaliciji na vlasti u Britaniji.


On se prisetio kako je tokom školovanja bio kažnjavan zbog uvredljivog dobacivanja i ometanja nastave, čak je imao "lekcije kaišem", dok je u to vreme bilo i "udaranja packi" prutićima koje su učitelji nosili uz dnevnike. Ipak, naglasio je Grouv, "decu ne treba tući".


Najava "mera disciplinivanja" đaka na svakom mestu i u svako vreme naišla je odmah na kritike iz redova opozicionih laburista, a "vlade iz senke" čiji je "ministar prosvete" Verner Koaker rekao da su to opet "mitovi i laži" i da "nastavnici već imaju veoma jasne moći kako da primene, čak i fizičku silu, ukoliko je neophodno da se zaustavi loše ponašanje učenika na putu do škole i nazad kući".


Pravila ponašanja u školama i ovlašćenja nastavnika je uradila i prethodna laburistička vlada, koja je do ove godine, kada je izgubila na izborima, čak 13 godina bila na vlasti.


"Širenje postojećih ovlašćenja je u pogrešnom smeru i samo podriva ugled nastavnika", smatra laburistički "ministar obrazovanja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online