Četvrtak 07.10.2010.
04:44
Tanjug

Britanski učitelji moći će da kažnjavaju đake!

Nekada je bilo ovako: Vraća se kažnjavanje učenika 
 

Prema rečima britanskog sekretara za obrazovanje Majkla Gouva, učiteljima su data veća ovlašenja u pogledu kažnjavanja da bi se zaustavilo anti-socijalno ponašanje sve prisutnije među mladima.

Telesno kažnjavanje je zabranjeno u britanskim školama - u državnim od 1987, a u privatnim od 1999, najpre u Engleskoj i Velsu, a godinu dana kasnije i u Škotskoj.

Mnogi prosvetni radnici, pa čak i saradnici ministra Gouva, bili su ubeđeni da đaci podležu kažnjavanju za nedolično ponašanje samo ukoliko su u školskim uniformama.


Nova pravila omogućavaju prosvetarima da intervenišu gde god primete školsku decu da su bahata, nepristojna ili nedolična, bilo da su na ulici, u prodavnici, na sportskom terenu...


Nastavnom osoblju će uskoro biti dostavljene precizne smernice sa eksplicitnim merama koje mogu da preduzmu ne samo u školama, već i pre i posle nastave, čak i vikendom. Nova pravila disciplinovanja važiće "u svako vreme, na svakom mestu, uvek i svuda", rekao je Gouv.


"Šaljemo jasnu i sadržajnu poruku: imate slobodu koja je neophodna da se đaci dovedu u red. Dok je ove vlade, obezbedićemo da se u učionicama održi neophodna ravnoteža i da učitelji ponovo budu glavni", poručio je prosvetarima ministar Gouv sa skupa Konzervativne stranke, vodeće u koaliciji na vlasti u Britaniji.


On se prisetio kako je tokom školovanja bio kažnjavan zbog uvredljivog dobacivanja i ometanja nastave, čak je imao "lekcije kaišem", dok je u to vreme bilo i "udaranja packi" prutićima koje su učitelji nosili uz dnevnike. Ipak, naglasio je Grouv, "decu ne treba tući".


Najava "mera disciplinivanja" đaka na svakom mestu i u svako vreme naišla je odmah na kritike iz redova opozicionih laburista, a "vlade iz senke" čiji je "ministar prosvete" Verner Koaker rekao da su to opet "mitovi i laži" i da "nastavnici već imaju veoma jasne moći kako da primene, čak i fizičku silu, ukoliko je neophodno da se zaustavi loše ponašanje učenika na putu do škole i nazad kući".


Pravila ponašanja u školama i ovlašćenja nastavnika je uradila i prethodna laburistička vlada, koja je do ove godine, kada je izgubila na izborima, čak 13 godina bila na vlasti.


"Širenje postojećih ovlašćenja je u pogrešnom smeru i samo podriva ugled nastavnika", smatra laburistički "ministar obrazovanja".

2024 © - Vesti online