Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
14:27
B. Božin - Vesti A

Balkan je strašilo za Evropu

Postoji sigurno na stotine laži u svetskoj istoriji, saglasan je Bernd Ingmar Gutberlet, ali on se odlučio za 50 po svom ličnom izboru. Mladi istoričar i publicista iz Berlina prilazi istoriji kao izboru za naj-liste, pa je u prethodne dve knjige već odabrao 50 najpopularnijih zabluda i 33 najvažnija događaja iz nemačke istorije.

U trećoj "50 laži i legendi svetske istorije" pošao je od biblijskog potopa, preko Atlantide, Kleopatre, Maratonske trke, otkrića Amerike, smrti Merilin Monro, sletanja na Mesec i stigao do raspada Jugoslavije.


Demistifikovanje, popularizacija ili komercijalizacija istorije - o tome neka sude drugi.

Bernd Ingmar Gutberlet


- Poglavlje o Jugoslaviji je dobar primer za mnoge mitologizacije u 20. veku, gde je objektivan pogled na stvari pod jakim uticajem onoga što su ljudi lično doživeli. Rođenje Isusa Hrista je takođe sporna tema, ali je toliko stara da više nije kontroverzna. Teme 20. veka su veoma teške, a za mnoge od njih nema konačnih istina. Tek za 20 ili 30 godina istoričari će biti u situaciji da ponovo vrednuju događaje i dobiju šansu da koliko-toliko neutralno prosuđuju - objašnjava Gutberlet.


Ovaj Nemac tvrdi da Nemačka i Hans Ditrih Genšer nisu krivi za rat i raspad Jugoslavije. Ponovo ujedinjena Nemačka bila je samo žrtveno jagnje svetske politike, što je kasnije priznao i bivši američki ambasador u Nemačkoj Ričard Holbruk.

Izmišljotina o smaku sveta


- U svojoj knjizi "Kalendar Maja: Istina o najvećoj zagonetki jedne visoke civilizacije" bavi se predviđanjem smaka sveta 2012. godine.
- Premda naučnici znaju da je to izmišljotina, niko od njih se nije pomučio da o tome obavesti javnost. Nema nijedne knjige koja objašnjava čemu je zapravo služio kalendar i zašto je ono što mu se pripisuje mit.


- Genšer je samo prihvatio ono što je već bilo dogovoreno na evropskom nivou. Zato ne vidim razlog da Srbi baš njega posebno prozivaju. Jugoslovenska kriza je igrom slučaja bila prva velika diplomatska akcija ujedinjene Nemačke i svet ju je sa pažnjom pratio. Engleska i Tačerova su svim silama hteli da spreče ujedinjenje, a Miteran je sa cinizmom rekao: "Volim Nemačku toliko da hoću da ih imam dve" - podseća ovaj istoričar na vreme kad Nemci nisu smeli da naprave nijedan pogrešan korak.


I dok su Hrvati pevali "Danke, Dojčland!", tadašnja Srbija je u njoj ponovo videla neprijatelja. Gutberlet navodi u knjizi da je raspad Jugoslavije već bio u toku i Nemačka nije uticala na izbijanje rata, niti je bila usamljena u inicijativi da se prizna odvajanje republika.


- To je bila evropska odluka, u svakom slučaju Nemci su je žestoko podržavali i zato je uvek bila povezivana samo s njima - tumači Gutberlet.

Rat neizbežan


Rat je, po mišljenju ovog istoričara, bio neizbežan.
- Mirno rešenje je bilo moguće, ali samo pod uslovom da su se države međusobno uvažavale i ravnopravno tretirale jedna drugu.

Gutberlet ima i objašnjenje za današnju politiku svoje zemlje:


- Nemačka je naučila lekciju iz prošlosti i nepoverljiva je čim negde začuje nacionalističke tonove. Balkan je, u stvari, uvek bio neka vrsta bauka za zapadnu Evropu.

Smatram da srpski političari moraju polako i oprezno da navikavaju svoj narod da je Kosovo izgubljeno. Ono što se može dobiti je više od onoga što je izgubljeno - uveren je nemački istoričar koji smatra da će sve države bivše Jugoslavije jednog dana ionako biti u Evropskoj uniji, u kojoj granice gube značenje.


U međuvremenu je priznao da u istoriji, pored zabluda, postoje i nepravde.


- Srbija je mala zemlja, ali kad bi se tako nešto desilo u Italiji ili Engleskoj to bi bila sasvim druga priča... Ako je za neku utehu, ubedljivo najveće žrtve istorije su žene, jer su ih muškarci, koji su je pisali, uvek predstavljali u najgorem svetlu, bilo da su u pitanju Eva, Kleopatra ili Lukrecija Bordžija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online