Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
00:48
Vestionline A

Dvadeset godina od ujedinjenja dve Nemačke

U Saveznoj Republici Nemačkoj danas će biti obeležen "Dan ujedinjenja", jubilej kada su pre dvadeset godina uklonjene veštačke granice između zapadne i istočne Nemačke.

To je bio istorijski događaj, ne samo za Nemce, nego i za međunarodnu zajednicu. On je i formalno označio kraj "hladnog rata" između zapada i Istoka, odnosno blokova.
Simboličan zaokret se zapravo desio godinu dana ranije kada je između 8. i 9. novembra 1989. godine srušen 156 kilometara dugi Berlinski zid koji je skoro tri decenije delio taj grad i zemlju na istočni i zapadni deo.

Rušenje Berlinskog zida bilo je simbol ujedinjenja Nemačke
 


To je bila "gvozdena zavesa", simbol dubokih političkih i vojnih podela između dva bloka, NATO-a i Varšavskog ugovora.


"Taj datum (9. novembar 1989. godine) kada je srušen Berlinski zid je najlepši dan u istoriji Nemačke... Mi nikada nećemo zaboraviti naše susede i saveznike koji su omogućili ujedinjenje dve Nemačke", izjavila je kancelarka Angela Merkel povodom obeležavanja 20. godišnjice pada Berlinskog zida.


Ujedinjenje dve Nemačke dočekano je sa olašanjem i nacionalnim romantizmom i u Bonu i u Berlinu. Ali uklanjanje stvarnih granica i podela između bogatog zapada i siromašnog istoka nije išlo ni brzo niti glatko, kao što se to u početku verovalo. Taj proces nije okončan ni posle dve decenije.


Među Nemcima se i dalje poteže pitanje: da li je to bilo stvarno ujedinjenje dve države ili je zapadna Nemačka pripojila državu na istoku.


"Ujedinjenje je bila želja većine tadašnjih istočnih Nemaca. Ujedinjenje nije bio 'anšlus', kako ga neki opisuju i danas", objasnila je nedavno kancelarka Merkel upotrebivši pri tom taj izraz koji je obično dovođen u vezu sa Hitlerovom aneksijom Austrije 1938. godine.


Kada ona to kaže treba joj i verovati, jer je rođena u istočnoj Nemačkoj, tamo je i školovana. Političku karijeru je napravila posle ujedinjenja dve države. Anketa koju je početkom septembra sprovela dobrotvorna organizacija Narodna solidarnost potvrdila je da proces stvarnog ujedinjenja još nije okončan: 11 odsto ispitanih na zapadu i devet odsto na istoku i danas "žali za zidom".


Studija je takođe pokazala da se četvrtina građana na istoku još ne oseća "kao pravi građani Savezne Republike Nemačke". Ali i pored toga 60 odsto anketiranih je reklo da ne bi želelo da se točak vremena vrati unazad, na period pre ujedinjenja, a istraživači dodaju: na istoku Nemačke "postoji stalna, rastuća identifikacija sa Saveznom Republikom Nemačkom".


Pad "gvozdene zavese" je i na međunarodnom planu imao jak uticaj: otvoren je dijalog između istoka i zapada, počela je da se stvara klima poverenja i saradnje.


Ujedinjenje dve Nemačke je, takođe, podstakao proces brisanja granica unutar zapadne Evrope koji je1985. godine otpočeo potpisivanjem Šengenskog ugovora.
U godinama koje su usledile uveden je bezvizni režim, ne samo unutar EU, nego i sa državama koje su na putu integracija sa Unijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online