Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.09.2010.
11:11
Srna A

Ahmadinedžad: SAD same napravile 11. septembar

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je noćas pred Generalnom skupštinom UN da većina ljudi veruje da američke vlasti stoje iza napada izvedenih 11. septembra 2001. godine, zbog čega su američka i evropske delegacije napustile salu u znak protesta.

Sve vrednosti, čak i sloboda izražavanja, u Evropi i SAD su žrtvovani na oltaru cionizma: Mahmud Ahmadinedžad

Ahmadinedžad je u govoru rekao da američki zvaničnici i državnici veruju da su samoubilačke napade otetim avionim izvršili islamski militanti iz Al Kaide.

On je dodao da su, prema drugoj teoriji, "napad organizovali segmenti američke vlasti, kako bi se preokrenulo stanje opadajuće američke ekonomije i pojačao pritisak na Bliski istok, radi očuvanja cionističkog režima". Ovaj izraz obično se odnosi na Izrael.

"Veći deo američkog naroda, kao i većina zemalja i političara širom sveta, slažu se sa takvim pogledom", rekao je iranski predsednik u obraćanju predstavnicima 192 zemlje.

On je pozvao UN da osnuju "nezavisnu grupu za utvrđivanje činjenica", koja bi ispitala događaje od 11. septembra.

Kao i tokom prethodnih godina, američka delegacija je izašla iz sale tokom Ahmadinedžadovog govora. Njoj su se pridružili delegati 27 članica EU i još nekoliko država.

Portparol Bele kuće Bil Barton rekao je da predsednik Barak Obama smatra da su komentari iranskog predsednika "duboko nemoralni i uvredljivi – naročito zato što su izrečeni u gradu u kojem su se napadi dogodili".

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton izjavila je da su komentari "sramni i neprihvatljivi".

Kao i u prošlosti, Ahmadinedžad je iskoristio govornicu Generalne skupštine UN za napad na Izrael i odbranu prava svoje zemlje da poseduje nuklearni program, za koji zapad sumnja da služi za proizvodnju nuklearne bombe.

"Sve vrednosti, čak i sloboda izražavanja, u Evropi i SAD su žrtvovani na oltaru cionizma", rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da Izrael ima apsolutnu podršku zapadnih zemalja, da redovno preti zemljama regiona i javno objavljuje ubistva palestinskih zvaničnika, dok su, kako je rekao, palestinski branitelji označeni kao teroristi i antisemiti.

Ahmadinedžad je kritikovao i Savet bezbjednosti UN zbog uvođenja sankcija njegovoj zemlji, ocenivši da kaznene mere "uništavaju preostali kredibilitet" ovog tela svetske organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online