Petak 24.09.2010.
11:11
Srna

Ahmadinedžad: SAD same napravile 11. septembar

Sve vrednosti, čak i sloboda izražavanja, u Evropi i SAD su žrtvovani na oltaru cionizma: Mahmud Ahmadinedžad

Ahmadinedžad je u govoru rekao da američki zvaničnici i državnici veruju da su samoubilačke napade otetim avionim izvršili islamski militanti iz Al Kaide.

On je dodao da su, prema drugoj teoriji, "napad organizovali segmenti američke vlasti, kako bi se preokrenulo stanje opadajuće američke ekonomije i pojačao pritisak na Bliski istok, radi očuvanja cionističkog režima". Ovaj izraz obično se odnosi na Izrael.

"Veći deo američkog naroda, kao i većina zemalja i političara širom sveta, slažu se sa takvim pogledom", rekao je iranski predsednik u obraćanju predstavnicima 192 zemlje.

On je pozvao UN da osnuju "nezavisnu grupu za utvrđivanje činjenica", koja bi ispitala događaje od 11. septembra.

Kao i tokom prethodnih godina, američka delegacija je izašla iz sale tokom Ahmadinedžadovog govora. Njoj su se pridružili delegati 27 članica EU i još nekoliko država.

Portparol Bele kuće Bil Barton rekao je da predsednik Barak Obama smatra da su komentari iranskog predsednika "duboko nemoralni i uvredljivi – naročito zato što su izrečeni u gradu u kojem su se napadi dogodili".

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton izjavila je da su komentari "sramni i neprihvatljivi".

Kao i u prošlosti, Ahmadinedžad je iskoristio govornicu Generalne skupštine UN za napad na Izrael i odbranu prava svoje zemlje da poseduje nuklearni program, za koji zapad sumnja da služi za proizvodnju nuklearne bombe.

"Sve vrednosti, čak i sloboda izražavanja, u Evropi i SAD su žrtvovani na oltaru cionizma", rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da Izrael ima apsolutnu podršku zapadnih zemalja, da redovno preti zemljama regiona i javno objavljuje ubistva palestinskih zvaničnika, dok su, kako je rekao, palestinski branitelji označeni kao teroristi i antisemiti.

Ahmadinedžad je kritikovao i Savet bezbjednosti UN zbog uvođenja sankcija njegovoj zemlji, ocenivši da kaznene mere "uništavaju preostali kredibilitet" ovog tela svetske organizacije.

2024 © - Vesti online