Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.09.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dvojni pasoš za mlade strance

Anica Macka Dojder, funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije i poslanik u Skupštini grada Beča, zajedno sa Renatom Brauner, zamenicom gradonačelnika austrijske prestonice, predvodila je višečlanu delegaciju tokom upravo završene trodnevne posete Beogradu.

Anica Macka Dojder, poslaniku Skupštini Beča
 

Tom prilikom sa gospođom Dojder, koja u Beču živi od 1972. godine, a rođena je u Bosni od roditelja poreklom iz Rume i odrasla u Futogu kod Novog Sada, razgovarali smo o srpskoj dijaspori u Austriji, integraciji u austrijsko društvo, kao i o potrebi da mladi naraštaji iz tog dela srpskog rasejanja sačuvaju svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet.
 

Kakve su mogućnosti za sticanje dvojnog državljanstva u Austriji?
- Moj stari politički zahtev je da svi mladi građani rođeni u Austriji do 18. godine života automatski dobiju duplo državljanstvo: austrijsko i državljanstvo svojih roditelja. Zato treba poboljšati Zakon o državljanstvu u kojem, po mom mišljenju, postoji više barijera nego dobrih strana, ali u saveznoj vladi o tim zahtevima ne odlučuju samo socijaldemokrati. Mi smo sada u koaliciji sa jednom vrlo konzervativnom partijom, koja u sadašnjoj vladi unazad sedam godina ima vrlo restriktivan pristup prema strancima.
 

Šta se nudi mladim imigrantima u smislu integrisanja u austrijsko društvo?

Beč je šansa za sve

U kojoj meri strani doseljenici mogu da se angažuju u gradskim bečkim institucijama?

 

- Beč je multikulturalni grad koji je po kvalitetu života vodeći u svetu. U gradskim institucijama već više od jedne decenije na delu je menadžment raznolikosti. Odnosno, to je težnja da broj zaposlenih bude proporcionalan i u skladu sa strukturom stanovnika Beča.

- Imamo integracioni paket za mlade, jer od uspeha integracione politike zavisiće i kakvu perspektivu će oni imati u Austriji. Šanse za sve u obrazovanju i ravnopravan tretman u oblasti zapošljavanja moraju da budu prioritet. S obzirom na to da je oko 40 odsto stanovnika Beča rođeno izvan Austrije, budućnost naše prestonice u ekonomsko-privrednom pogledu, zavisiće od kvaliteta obrazovanja mladih imigranata i njihovog statusa u društvu. Cilj je da oni u austrijskoj multikulturalnoj i multinacionalnoj sredini, u smislu socijalnih kontakata, ne ostanu samo u okvirima svoje etničke zajednice.
 

Kako austrijski i bečki zvaničnici tretiraju dopunsku nastavu imigranata na njihovom maternjem jeziku?
 - Mi radimo na poboljšanju tih struktura, odnosno na poboljšanju načina u učenju maternjeg jezika koji bi bio adekvatan potrebama te dece. Nama je jasno da to donosi i kvalitet u njihovom drugom jeziku - nemačkom, kao i da se time povećavaju šanse za njihovo obrazovanje. U procesu smo organizacije, ali mi još nismo sve zadatke završili. Isto tako, u poslednje vreme se radi na zajedničkim i adekvatnim udžbenicima za đake osnovne škole u Beču. Prošle godine je počela jedna akcija na nivou grada pod nazivom "Jedan plus jedan" sa ciljem da poboljšamo kvalitet dopunske nastave i nastavnika maternjeg jezika, da to bude adekvatno potrebama dece. Svesni smo i imamo u vidu da je dvojezičnost mlade generacije i te kako dragocen resurs. Veoma je važno investiranje u obrazovanje mladih, počev od obdaništa i predškolskih ustanova, kako bi mališani doseljenika u svom razvoju od najranijeg detinjstva imali kvalitetnu podršku pedagoga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online