Petak 10.09.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dvojni pasoš za mlade strance

Anica Macka Dojder, poslaniku Skupštini Beča
 

Tom prilikom sa gospođom Dojder, koja u Beču živi od 1972. godine, a rođena je u Bosni od roditelja poreklom iz Rume i odrasla u Futogu kod Novog Sada, razgovarali smo o srpskoj dijaspori u Austriji, integraciji u austrijsko društvo, kao i o potrebi da mladi naraštaji iz tog dela srpskog rasejanja sačuvaju svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet.
 

Kakve su mogućnosti za sticanje dvojnog državljanstva u Austriji?
- Moj stari politički zahtev je da svi mladi građani rođeni u Austriji do 18. godine života automatski dobiju duplo državljanstvo: austrijsko i državljanstvo svojih roditelja. Zato treba poboljšati Zakon o državljanstvu u kojem, po mom mišljenju, postoji više barijera nego dobrih strana, ali u saveznoj vladi o tim zahtevima ne odlučuju samo socijaldemokrati. Mi smo sada u koaliciji sa jednom vrlo konzervativnom partijom, koja u sadašnjoj vladi unazad sedam godina ima vrlo restriktivan pristup prema strancima.
 

Šta se nudi mladim imigrantima u smislu integrisanja u austrijsko društvo?

Beč je šansa za sve

U kojoj meri strani doseljenici mogu da se angažuju u gradskim bečkim institucijama?

 

- Beč je multikulturalni grad koji je po kvalitetu života vodeći u svetu. U gradskim institucijama već više od jedne decenije na delu je menadžment raznolikosti. Odnosno, to je težnja da broj zaposlenih bude proporcionalan i u skladu sa strukturom stanovnika Beča.

- Imamo integracioni paket za mlade, jer od uspeha integracione politike zavisiće i kakvu perspektivu će oni imati u Austriji. Šanse za sve u obrazovanju i ravnopravan tretman u oblasti zapošljavanja moraju da budu prioritet. S obzirom na to da je oko 40 odsto stanovnika Beča rođeno izvan Austrije, budućnost naše prestonice u ekonomsko-privrednom pogledu, zavisiće od kvaliteta obrazovanja mladih imigranata i njihovog statusa u društvu. Cilj je da oni u austrijskoj multikulturalnoj i multinacionalnoj sredini, u smislu socijalnih kontakata, ne ostanu samo u okvirima svoje etničke zajednice.
 

Kako austrijski i bečki zvaničnici tretiraju dopunsku nastavu imigranata na njihovom maternjem jeziku?
 - Mi radimo na poboljšanju tih struktura, odnosno na poboljšanju načina u učenju maternjeg jezika koji bi bio adekvatan potrebama te dece. Nama je jasno da to donosi i kvalitet u njihovom drugom jeziku - nemačkom, kao i da se time povećavaju šanse za njihovo obrazovanje. U procesu smo organizacije, ali mi još nismo sve zadatke završili. Isto tako, u poslednje vreme se radi na zajedničkim i adekvatnim udžbenicima za đake osnovne škole u Beču. Prošle godine je počela jedna akcija na nivou grada pod nazivom "Jedan plus jedan" sa ciljem da poboljšamo kvalitet dopunske nastave i nastavnika maternjeg jezika, da to bude adekvatno potrebama dece. Svesni smo i imamo u vidu da je dvojezičnost mlade generacije i te kako dragocen resurs. Veoma je važno investiranje u obrazovanje mladih, počev od obdaništa i predškolskih ustanova, kako bi mališani doseljenika u svom razvoju od najranijeg detinjstva imali kvalitetnu podršku pedagoga.

2024 © - Vesti online