Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
06:04
Tanjug A

Zaokret Budimpešte prema "Južnom toku"

Aktuelna mađarska vlada će podržati izgradnju gasovoda "Južni tok", što predstavlja potpuni zaokret u odnosu na nekadašnje izjave premijera Viktora Orbana i njegovih najbližih saradnika dok su bili u opoziciji.

Podršku alternativnom gasovodu potvrdilo je Ministarstvo za nacionalni razvoj, takvu mogućnost nešto ranije je nagovestio i šef diplomatije Janoš Martonji, što je bio povod donedavno vladajućoj Mađarskoj socijalističkoj partiji (MSP) da koaliciju Saveza demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratske narodne partije (KDNP) nazove "izdajničkom".


"Mađarska je zainteresovana da sadašnji jednostrani sistem snadbevanja gasov zameni novim iz više izvora. Zbog toga vlada podržava i `Nabuko` i `Južni tok`, odnosno njihovo povezivanje na mađarskoj teritoriji", navodi jedan od nadležnih funkcionera u pomenutom "mega" ministarstvu u izjavi listu "Nepsabadšag".


Prema njegovom mišljenju, najveća prednost "Južnog toka" je što će ruski gas moći da stiže u zemlju mimoilazeći Ukrajinu, s kojom Rusija ima čest spor, a na čije rešenje Budimpešta praktično ne može da utiče.


"Južni tok" je zbog toga, navodi se dalje, za Mađare ne samo novi gasovod, već omogućava izgradnju još jednog skladišta gasa (najverovatnije na istoku zemlje, u županiji Bekeš, nedaleko od naselja Pustafeldvar) i predstavlja mogući izvor dodatne zarade od tranzita.

Janoš Martonji

Slično je rekao i Martonji u aprilu ove godine, dok je još bio samo kandidat za ministra inostranih poslova.


"Energetsku bezbednost može da nam pruži samo `Nabuko`, ali nam je potreban i `Južni tok`, koji će tu sigurnost još više povećati, a o dopunskim prihodima da ne govorim", izjavio je tada Martonji, koji je i u prvoj Orbanovoj vladi (1998-2002) bio šef mađarske diplomatije.


Za razliku od njega, drugi čovek u resoru i onda i sada, Žolt Nemet, oštro je kritikovao energetske poteze prethodnih mađarskih premijera, Ferenca Đurčanja i Gordona Bajnaija, a ništa manje glasan nije bio ni lider Fidesa Orban.


Oni su, međutim, tokom predizborne kampanje, praktično do samih izbora u aprilu ove godine, isticali da dokumenta koja su sa Rusima potpisali premijeri socijalističkih vlada štete mađarskim nacionalnim interesima.


Čelnici Fidesa i demohrišćana su tada isticali da će se "Južnim tokom" samo povećati zavisnost zemlje od Moskve, da potpisani sporazumi predstavljaju "protivustavni ilegalni puč", da elita MSP misli samo na sopstvene interese, jer će Đurčanj, navodno, kasnije postati direktor zajedničkog mešovitog preduzeća, kao što se dogodilo s bivšim nemačkim premijerom Gerhardom Šrederom uoči izgradnje "Severnog toka" po dnu Baltičkog mora.


Povodom najnovijeg zaokreta od 180 stepeni, MSP je desničarsku vladu, koja ima iznad dvotrećinske većine u parlamentu, nazvala "izdajničkom".


U danas objavljenom saopštenju od pet tačaka, socijalisti ističu da je sve što je rečeno u predizbornoj kampanji bila "laž" fidesovaca i demohrišćana, koja je nanela veliku štetu zemlji i njenoj privredi.


Socijalisti tvrde da je tadašnji napad na saradnju s Moskvom usporio ulazak ruskog kapitala u Mađarsku, da su u kampanju protiv tadašnje socijalističke vlade uvučeni strani mediji, a još više partneri Fidesa i KDNP-a u inostranstvu, s navodno jedinim ciljem da se ocrni sama Mađarska.


Tadašnja opozicija je, kaže se dalje u tekstu, učinila sve što joj je bilo u moći da uspori realizaciju projekta, pa je prirodno što je ruska strana, u vidu "Gasproma", sačekala sa aranžmanima s Mađarskom naftnom kompanijom (Mol) i Mađarskom razvojnom bankom oko formiranja mešovitih preduzeća koji će realizovati izgradnju "Južnog toka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online