Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2019.
08:29
www.dw.com A

Dojče vele: Šta će biti sa Španijom?

Španski parlament odbio je vladin nacrt budžeta, a tu se ne radi samo o novcu već o budućnosti španske vlade, novim izborima i nezavisnosti Katalonije, piše Dojče vele.

EPA/Luca Piergiovanni
Protesti u Madridu protiv vlade Pedra Sančesa

Šta će biti sa Katalonijom?

Španski premijer Pedro Sančes nije dugo na funkciji, a za to što je premijer, ima da zahvali greškama prethodne vlade jer je na poslednjim parlamentarnim izborima  njegova socijaldemokratska stranka bila među gubitnicima. 

Otkako je Sančes stupio na dužnost, smirile su se strasti oko španske politike i separatisti u Kataloniji više nisu u fokusu evropske javnosti. Sada je Madrid pred krizom vlade, ali ona nije došla iznenadno, već se dugo nazirala.

Bio je to prvi put u istoriji demokratske Španije da je uspelo glasanje o nepoverenju jednom šefu vlade. U junu 2018, tadašnji premijer konzervativne Narodne partije Marijano Rahoj morao je da napusti svoju fotelju, jer je 180 od 350 poslanika podržalo zahtev socijalisticke stranke (PSOE) i Španiju od tada predvodi njen predsednik Sančes.

Socijalisti su konstruktivnim glasanjem o nepoverenju reagovali na sudske presude u vezi sa korupcionaškom aferom oko Rahojeve stranke. Nacionalni krivični sud je osudio PP na novčanu kaznu od 245.000 evra zbog umešanosti u skandal, a više bivših članova stranke je osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne, navodi DW.

Glasanje o budžetu za 2019. je prvi izazov za Sančesa - a baš poslanici iz Katalonije bi mogli da dovedu do pada njegove vlade.

Godine 2017, separatisti u Kataloniji su održali referendum o nezavisnosti regiona. Centralna vlada u Madridu je na to podvela regionalnu vladu pod svoju prinudnu upravu i izgledalo je da nema mogućnosti za dijalog.

Tek posle promene na čelu države promenio se i ton izmedu Madrida i separatista u Kataloniji. U julu 2018, Pedro Sančes je primio regionalnog katalonskog predsednika Kima Toru u Madridu. Cilj je bio približavanje dve strane a to je bio prvi takav susret u poslednje dve godine.

Za separatiste u Kataloniji Sančesova obećanja, međutim, ne vrede mnogo jer oni traže pravo na samoopredeljenje. Mnogi kao dugoročan cij još uvek vide nezavisnost, navodi se u tekstu DW i dodaje da je to jedan od razloga zbog kojeg su takvi u glasanju o budžetu doprineli da njegov nacrt ne bude prihvaćen.

Raste nezadovoljstvo građana

Novi izbori za socijaliste i Sančesa dolaze u nezgodno vreme. Najnovije ankete pokazuju da PSOE i njeni saveznici ne bi više imali većinu u parlamentu, već da bi nju mogla da osvoji bivša koalicija konzervativne PP, liberalnih "Građana" (Ciudadanos) i desničarske stranke Vox.

Španija je u teškoj situaciji, navodi DW i dodaje da među građanima raste nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji pa je tako tokom vikenda oko 45.000 ljudi u Madridu tražilo izbore, a nije rešeno ni pitanje Katalonije. 

Trenutno se pred najvišim sudom odvija proces protiv dvanaestorice vođa katalonskog pokreta za nezavisnost. Devetorici prete dugogodišnje kazne zatvora zbog pobune i pronevere javnih sredstava.

Nejasno je kako će se dalje odvijati stvari u Španiji. Ko god bude vodio zemlju, imaće težak zadatak da nekako pomiri različite tabore, a to neće biti jednostavno - posebno u slučaju Katalonije, zaključuje Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online