Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
00:44
Blic.rs, Vestionline A

Šta krije Tramp: Predsednik SAD čuva detalje razgovora sa Putinom

Detaljne zapise sa pet sastanaka Donalda Trampa i Vladimira Putina nije moguće naći, javio je u subotu "Vašington post" pozivajući se na američke zvaničnike.

EPA/Anatoly Maltsev
Donald Tramp i Vladimir Putin

Kako navodi list, Tramp je taj koji detalje tih razgovora sa ruskim predsednikom čuva u strogoj tajnosti.

Sadašnji i bivši zvaničnici izjavili su za list da Trampovi napori da ovi razgovori ostanu nedostupni javnosti uključuju i konfiskaciju beležaka od prevodioca i ne dozvoljavanje da se diskutuje o njihovim detaljima sa drugim zvaničnicima u administraciji.

List ističe i da ovakvo Trampovo ponašanje nije uobičajeno za predsedničke standarde.

U jednom slučaju, nakon sastanka koji je Tramp imao sa Putinom u Hamburgu 2017. godine, gde je bio i bivši državni sekretar Reks Tilerson, savetnik Bele kuće i viši zvaničnik Stejt departmenta tražili su dodatne informacije od prevodioca, koje su sadržavale više od onoga što je stajalo u zvaničnom saopštenju. To je bio trenutak kada su zvaničnici, prema navodima "Posta", postali svesni Trampovih namera.

Izvor iz Bele kuće izjavio je za "Post" da je Trampova administracija težila da "unapredi vezu sa Rusijom", pošto je Obamina administracija "vodila pogrešnu politiku 'resetovanja' koja je tražila angažman radi angažmana". On je dodao da je Trampova administracija "uvela značajne nove sankcije kao odgovor na ruske maligne aktivnosti".

Tramp je odgovorio na spekulacije u telefonskom intervjuu u subotu uveče.

- Imao sam sastanke kao i svaki predsednik. Sedite sa predstavnicima različitih zemalja. Isto je sa svakom državom. Imali smo sjajan razgovor, pričali smo o bezbednosti Izraela i mnogim drugim stvarima i bilo je odlično. Ništa ne držim u tajnosti - rekao je Tramp.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders nazvala je izveštaj "sramnim" i navela da je Tramp podvukao stritknu liniju sa Rusijom, više nego njegovi prethodnici.

- Priča "Vašington posta" je toliko sramna, da nije vredna komentarisanja - navela je u saopštenju.

- Liberalni mediji potrošili su dve godine pokušavajući da naprave lažni skandal umesto da obaveštavaju o činjenicama, kao što je, na primer, da je Obama dozvolio da Rusija i druge zemlje istisnu Ameriku. Tramp je zapravo oštar sa Rusijom - dodala je ona.

Saopštenje je usledilo nakon izjave od petka da FBI otvara kotraobaveštajnu istragu o predsedniku, nakon otpuštanja direktora FBI Džejmsa Korneja.

U četvrtak, pre priče u "Vašington postu", senator Bob Menendez izjavio je da je planirao da sa svojim kolegom u Domu razgovara o prioritetima. I da, kada bi imao tu moć, prvo što bi uradio bilo bi da vidi beleške prevodioca sa sastanka sa Putinom.

- Voleo bih da se dokopam beležaka sa sastanka Trampa i Putina. Bio je prisutan i prevodilac i verujem da je hvatao beleške kako bi mogao da simultano prevodi razgovor. Ukoliko nisu uništene, mogle bi da budu zanimljive - rekao je on.

Članak u "Postu" deo je nastavka istrage o ruskom mešanju u  predsedničke izbore 2016. godine i navoda da je bilo veze između Kremlja i Trampove kampanje povodom čega je američki predsednik negirao sve optužbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online