Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2019.
23:55
Tanjug, Vestionline A

DW: Nemačka ima velike planove u Savetu bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija od danas ima pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom, među kojima je i Nemačka, a ona, kako navodi "Dojče vele" (DW), planira promovisanje multilateralizma, jačanje Evrope, borbu protiv raketa srednjeg dometa i učešće u misijama UN.

pixabay.com
 

Ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas je na Generalnoj skupštini UN rekao da želi da se bori za jačanje multilateralizma koji je pod pritiskom, između ostalog zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa.

- Ujedinjene nacije su u središtu multilateralnog sistema. Živimo u vremenu kada je potrebno više međunarodnog poretka, više pouzdanosti, više poverenja u naša zajednička pravila. Ujedinjene nacije su onoliko jake, pravedne i efikasne koliko što to njene članice - rekao je Mas, prenosi DW.

Nemačka takođe želi da zalaže za snažne UN i snažnu ulogu Evrope u njenim telima. U naredne dve godine Nemačka želi da Evropska unija dobije zajedničko stalno mesto u Savetu bezbednosti, jer će nakon Bregzita EU imati samo Francusku kao stalnu članicu u SB UN.

Nemačka takođe želi da radi na prevenciji kriza, a njeno prisustvo u Savetu bezbednosti ima za cilj da osigura da se to telo angažuje ranije nego do sada u regionima u kojima se pojave naznake krize. Nemačka takođe ima ideje za rešavanje napetosti, navodi DW.

Nemački ambasador pri UN Kristof Hojzegen najavio je da želi da regrutuje više žena za rešavanje sukoba. 

- Žene donose drugačija životna iskustva i perspektive od muškaraca i to može da pomogne u traženju kompromisa, pomirenju neprijatelja i stvaranju mira - rekao je Hojzegen.

Mas je krajem decembra decembra jasno stavio do znanja da bi Nemačka želela da koristi svoj mandat u SB UN u kampanji protiv raspoređivanja raketa srednjeg dometa, ukoliko bi prestao da važi INF - sporazum kojim je između Rusije i SAD dogovorena zabrana oružja srednjeg dometa.

Nemačka je trenutno uključena u osam od 14 misija UN. Vojnici Bundesvera su najbrojnije uključeni u misiju za stabilizaciju Malija - MINUSMA. Oko 1.100 Nemica i Nemaca pomaže u procesu pomirenja u Maliju. Nada povezana sa ovom misijom je da će se tako pomoći stabilizacija celog regiona zapadne Afrike.

U Libanu, Nemačka je uključena u UNIFIL, jednu od najstarijih misija UN. Nadalje, nemačke snage su aktivne u Sudanu, Južnom Sudanu, Somaliji, Zapadnoj Sahari, Libiji i Haitiju. U svim ovim misijama, Nemačka ne samo da daje osoblje, vec? i podržava mirovni proces putem mobilnih timova za obuku.

Nemačka, Belgija, Indonezija, Južna Afrika i Dominikanska Republika nove su nestalne članice SB UN izabrane po regionalnom principu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2020. godine. Te zemlje zameniće Holandiju, Švedsku, Kazahstan, Etiopiju i Boliviju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online