Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.04.2019.
09:19
Tanjug, Vestionline A

SB UN: Odmah obustavite sve vojne operacije u Libiji

"Savet bezbednosti UN pozvao je snage nepriznate Libijske nacionalne armije, kojima komanduje Kalifa Haftar, da obustave sve vojne operacije", javio je Rojters.

EPA/JASON SZENES
Foto: Arhiva

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to preti stabilnosti zemlje, saopštio je nemački ambasador u UN Kristof Hojsgen, predsedavajući Saveta u aprilu.

Države članice Saveta bezbednosti UN u potpunosti podržavaju napore za pomirenje u Libiji koje predvodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš i specijalni izaslanik u toj zemlji Gasan Salame.

- One su izrazile potpunu podršku generalnom sekretaru i specijalnom izaslaniku i pozvale sve strane da ponovo počnu dijalog, ispoštuju svoje obaveze i da deluju unutar UN - saopštio je predsedavajući Saveta u aprilu, nemački ambasador Kristof Hojsgen, prenosi TASS.

Članice Saveta bezbednosti UN su veoma zabrinute zbog vojne aktivnosti u Tripoliju, što dovodi u pitanje stabilnost u Libiji i šanse za posredovanje UN, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je pročitao nemački ambasador.

Saopštenje je Savet bezbednosti usaglasio na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem je razmatran najnoviji razvoj situacije u Libiji.

- Takođe se pozivaju sve strane da smanje napetosti i obustave vojne aktivnosti. Ne može biti vojnog rešenja za taj konflikt - naveo je nemački ambasador.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada gde je sedište medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Savet bezbednosti UN pozvao Haftarove snage da "odmah obustave sve vojne operacije", saopšteno je posle hitno održanog sastanka tog tela UN-a.

Sličan apel su uputili šefovi diplomatija članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7 na sastanku u Parizu.

Haftar je u četvrtak naredio svojim snagama da napreduju prema Tripoliju obećavajući da će poštedeti civile, državne institucije i strane državljane.

U Libiji haos vlada posle smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine.

Tom zemljom vladaju dve vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž. Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vreme 80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD.

Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2019. 13:10
SB!Pa ovo je ljudi smešno da smešnije ne može biti.Pa ko ih još sluša.Samo se jadnici pozivaju na njihove odluke.Kao i za vreme Hitlera,moćnici se pitaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online