Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.12.2018.
22:49
b92.net, Vestionline A

Trampu se loše piše u 2019.?

Profesor Alan Dž. Lihtman koji je veoma rano rekao da će Tramp pobediti, sada je uveren da će predsednik 2019. godine voditi borbu za opstanak na funkciji.

EPA/SHAWN THEW
Donald Tramp

Tu borbu mogao bi da izgubi.

Da li će se Donald Tramp 2019. godine drugačije ponašati? Verovatno ne. Da li će se politika predsednika SAD i njegove vlade 2019. promeniti? Takođe, verovatno ne.

Da li će Predstavnički dom, koji sada kontrolišu Demokrate, na osnovu rezultata istrage specijalnog istražitelja Roberta Milera, pokrenuti impičement - postupak za smenu Trampa? 

- Mislim da je verovatnije da će protiv njega biti pokrenuta tužba, nego da neće - prognozira za DW Alan Dž. Lihtman, profesor Američkog univerziteta u Vašingtonu i stručnjak za političku istoriju. 


Lihtman koji je poslednjih trideset godina uvek tačno prognozirao ishod predsedničkih izbora, postao je medijski fenomen kada je – suprotno svim prognozama – veoma rano kazao da će Tramp pobediti na izborima 2016. godine. Lihtman je sada uveren da će predsednik od 2019. godine, sve do kraja mandata voditi borbu za opstanak na funkciji - borbu koju bi mogao da izgubi. 

To je moguće jer je Tramp do sada mogao da se osloni na Kongres koji su kontrolisali Republikanci, i koji ga je štitio od pokretanja postupka za smenu sa funkcije. Ali situacija se promenila nakon izbora održanih početkom novembra. Od tada Demokrate u Predstavničkom domu raspolažu sa preko trideset mesta. Dovoljna je većina od samo jednog glasa da se pokrene tužba. 

Tužba sve verovatnija 

Dugo vremena smena sa funkcije je bila samo teorija, sada bi mogla da postane realnost i to čim Predstavnički dom pod novim vođstvom Demokrata prvi put bude zasedao - 3. januara 2019. godine. 

Zahtevi za pokretanje tužbe od strane takozvanog anti-Tramp-pokreta i od strane pojedinih pravnika su do sada rutinski bili odbijani. Ali pritisak da se nešto učini bi sada mogao da bude veći. 

- Ukoliko Miler dođe do rezultata pogubnih za Trampa, demokratska baza će zahtevaiti podizanje tužbe - procenjuje Lihtman. Mislim da je Tramp u velikoj opasnosti zbog Milerovog izveštaja. 

Lihtman je uveren da Miler raspolaže mnoštvom informacija koje dokazuju povezanost Trampovog najužeg kruga i Rusije. To bi dokazalo izborne manipulacije iz 2016. godine, pa tako i ugrožavanje demokratije. 

- Ne verujem da je Miler čitavo vreme radio da bi nam kazao: izvinite, ovde nema ničeg. Pre računam sa nekim veoma ozbiljnim saznanjima u vezi sa ruskom podrškom Trampove izborne kampanje.

Štaviše, primećuje Lihtman, pored Milerovu istrage Tramp ima i drugih razloga za brigu. Tu su i razne druge kriminalističke istrage koje se protežu sve do državnog nivoa, uključujući jednu od strane agresivnog državnog tužioca u Njujorku, a drugu od strane državnih tužioca Merilenda i Distrikta Kolumbija. 

Šta rade Rapublikanci? 

Lihtman nije samo uveren da će protiv Trampa biti podignuta tužba. On smatra da je vrlo moguće da će predsednik SAD zaista biti i smenjen sa funkcije – što mnogi drugi stručnjaci i dalje smatraju malo verovatnim. Za smenu je neophodna dvotrećinska većina Senata u kojem Republikanci imaju većinu, odnosno 51 mandat, a Demokrate 49. Dakle, i značajan broj Republikanaca bi trebalo da glasa za smenu sopstvenog predsednika. 

- Takav scenario nije tako nerealističan kao što možda izgleda - objašnjava Lihtman. Razlog nisu samo informacije iz Milerovog izveštaja, već i Trampova politika koja je mnoge Republikance koštala njihovog mesta u Predstavničkom domu. Predsednički izbori i izbori za Kongres 2020. godine više nisu toliko daleko i mnogi republikanski poslanici bi mogli da otkažu podršku Trampu, kako ne bi doveli u pitanje svoj reizbor. 

Majk Pens, ne Nensi Pelosi 

- Tramp bi mogao da bude uklonjen ukoliko Republikanci procene da će ih on povući nadole", kaže Lihtman. Oni nisu lojalni Trampu lično. Republikaci strahuju da će izgubiti bazu i izbore. Ali, ako budu procenili da je postao politički teret, mogli bi da ga puste niz vodu."Uticajni Republikanci će pažljivo posmatrati dalji razvoj situacije, od čega će zavisiti njihova podrška Trampu. 

- Republikanci su podržavali Ričarda Niksona, dok dokazi nisu postali toliko ubedljivi da je za njih on bio veliko opterećenje - objašnjava Lihtman osvrćući se na Votergejt i dodaje: 

-Ne kažem da Tramp neće preživeti, ali kažem da je to malo verovatno. 

Ali jednu odlučujuću stvar i pored svih spekulacija ne treba zaboraviti, zaključuje Alen Lihtman: 

- Ukoliko Tramp bude uklonjen, nova predsednica neće biti demokratkinja Nensi Pelosi, već Majk Pens - neko ko je većini Republikanaca u Kongresu mnogo draži od Trampa!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online