Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2018.
17:45
Vestionline, Sputnjik A

Angela Merkel dobila naslednika

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mestu lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

EPA/Focke Strangmann
Anegret Kramp Karenbauer sa Angelom Merkel

Kramp Kerenbauerova je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za poziciju kancelara.

Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp Karenbauerove, kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio, od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkelova "zbacila" sa te pozicije, kao i Jens Špan, kritičar Merkelove, koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

U drugom krugu glasanja Kramp Karenbauerova pobedila je sa 517 glasova, dok je Merc dobio 482 glasa.

U prvom krugu Kramp Karenbauerova već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih.

Njen protivkandidat Merc je osvojio 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan, dobio je svega 157 glasova.

Izbor Kramp Karenbauerove pozdravljen je dugim, glasnim aplauzom prisutnih delegata.

U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp Karenbauerova je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim rečima, mora da ima više hrabrosti i da manje "trčkara za onima koji kukaju“, te treba hrabro da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i da iz toga crpi snagu, a ne napadima na političke protivnike, naglasila je ona.

Kramp Karenbauerova, poznata i po nadimku AKK, saveznica je Merkelove za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove a da joj ne uskrati poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online