Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.11.2018.
17:36
sputniknews.com A

Zašto američki vojnici uče ruski u Letoniji?

Američki vojnici i pitomci Vojne akademije Kopnene vojske "Vest Point" dolaze u letonski grad Daugavpils, gde prolaze intenzivne i ubrzane kurseve ruskog jezika. Nameće se pitanje zašto su izabrali baš Letoniju i kako bi to Pentagon mogao da iskoristi u borbi protiv Rusije?

EPA/Zurab Kurtsikidze
Američki vojnici (Foto: Ilustracija)

U maju ove godine u Americi se otvoreno debatovalo o problemu nedostatka ljudi koji govore ruski jezik u američkoj vojsci. Kongres SAD je tada izrazio zabrinutost, ali i spremnost da u te svrhe izdvoji dodatna sredstva, pa je naložio ministru odbrane Džejmsu Matisu da spremi izveštaj o stanju u američkoj vojsci po tom pitanju.

Daugavpils, drugi po veličini grad u Letoniji, nije izabran slučajno za učenje ruskog jezika. To je najveći "ruskogovoreći" grad u EU. Prema istraživanju iz 2011. godine, čak 88,9 odsto žitelja Daugavpilsa u krugu porodice govori ruski jezik, dok u prestonici Rigi to čini 55 odsto njih. 

Suština programa je u tome da američki studenti borave u EU, uče ruski u "najruskijem" gradu Letonije i EU, žive u porodicama u kojima se govori ruski jezik i svakodnevno razgovaraju sa žiteljima tog grada, stičući na taj način odličnu praksu. Ali razloga ima još nekoliko.​

- Kao prvo, geografski položaj Letonije. Kao drugo, Letonija je članica EU i NATO-a, što olakšava boravak američkim vojnicima u toj zemlji. Kao treće, važne su i osobenosti ruskog jezika, a u tom delu Letonije se govori "čistim" ruskim jezikom, bez specifičnog izgovora i osobenosti koje su svojstvene za ruski jezik u Ukrajini. I poslednje, u NATO-u je sada preterana pažnja usmerena prema ovom regionu - kaže za Sputnjik ruski novinar i politički komentator Jevgenij Krutikov.

Do 2013. godine američki vojnici su učili ruski jezik u ukrajinskim gradovima Kijevu i Odesi, kao i ruskom Voronježu, ali se posle Majdana, državnog puča u Ukrajini i tenzija na relaciji Moskva-Vašington sve promenilo, pa su Amerikanci morali da traže alternativu.

Predavač u vojnoj akademiji u Vest Pointu, vojni prevodilac Met Elot je ispričao da je jedna od njegovih obaveza da pronalazi programe po kojima će pitomci te akademije učiti ruski jezik, a da je Daugavpils predložen kao alternativa Rusiji i Ukrajini. Tako se od 2014. godine na tamošnjem univerzitetu realizuje program "Uči ruski jezik u EU".

Strani studenti mogu da biraju kurseve ruskog jezika u trajanju od četiri nedelje do godinu dana. Prema rečima profesora, najviše je studenata iz SAD. To je nametnulo pitanje kako će američka vojska iskoristiti te kadrove i kako Pentagon planira da ta znanja koristi u borbi protiv Rusije?

- Mi ne možemo tačno da znamo kojim specijalnostima će se ubuduće baviti ti studenti. Pretpostavljam da među njima ima i biologa, hemičara, budućih pilota i specijalista šireg profila, uključujući i one koji će se baviti politikom. Moguće da su tu i budući saradnici vojne obaveštajne službe, kojima je potrebno bolje znanje ruskog jezika - kaže Krutikov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online