Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.01.2017.
08:58
Vestionline A

Specijalci SAD stigli na rusku granicu: "Baltik je nasmrt preplašen od Putina"

Specijalne snage američke vojske raspoređene su na granici Baltika i Rusije kao deo "podrške i odbrane od eventualne agresije", piše "Njujork tajms". Nekoliko desetina specijalaca raspoređeno je kao pomoć vojskama Litvanije, Letonije i Estonije, članicama NATO alijanse.

Reuters
NATO vojnici u Litvaniji (Foto: Arhiva)

Ovaj potez omogućava američkoj vojsci da podrobnije posmatra manevre ruske armije. General Rejmond Tomas, šef Specialnih operacija u Pentagonu, rekao je za "Njujork tajms" da su baltičke zemlje "očajno tražile američku pomoć u odvraćanju potencijalne ruske agresije".

- Nasmrt su prestravljeni od Rusa. Veoma su iskreni po tom pitanju - rekao je Tomas.

Portparol litvanskog Ministarstva odbrane Asta Galdikaite potvrdila je da su SAD ponudile "dodatne bezbednosne mere baltičkim zemljama usled ugrožene sigurnosne situacije u regionu".

Američke trupe takođe će pomoći u obuci lokalnih snaga i učestvovati u prikupljanju informacija, što već uveliko obavlja CIA. Baltičke zemlje već dve godine javno izražavaju svoje strahove da će Rusija pokušati da im uradi isto ono što i Ukrajini prilikom aneksije Krima.

Kabinet predsednika Litvanije izdao je saopštenje u kojem se navodi da "SAD igraju aktivnu rolu u pružanju bezbednosnih garancija baltičkim državama i čitavoj transatlantskoj zajednici".

S druge strane, Kremlj vidi raspoređivanje NATO trupa na ruskoj granici kao provokaciju, navodeći da je to glavna prepreka za otopljenje odnosa dve sile.

- S američkom vojskom na našim vratima, mi nemamo o čemu da pričamo - istakao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane za "Njujork tajms".

Američki specijalci pridružiće se grupi od 4.000 NATO vojnika raspoređenih u Poljskoj, Litvaniji, Estoniji i Letoniji u narednim mesecima. Raspoređivanje vojske na ruskoj granici, najveće od vremena hladnog rata, Moskva je nazvala "aktom čiste agresije".

- Usled ovakvih manevara, Rusija ima svako suvereno pravo da sprovede neophodne mere širom cele svoje teritorije - navodi se u saopštenju Kremlja.

Pored Amerikanaca, svoje vojnike na Baltik šalju i Britanija (800 vojnika), Kanada (450) i Nemačka (600), kao i Danska i Francuska.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2017. 09:34
Tu su dosli na odmor,posto ce vec za dve nedelje da pakuju kofere i vrate se u ameriku.... A sto se tice nac ista sa Baltika,ne postoji ta sila koja ce ih spasti od ruke pravde - RUSIJE!!!!
Petak 06.01.2017. 11:30
el to oni specijalci navy seals sto pobegli pred bosonogim somalijcima,black hauwk dawn hahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online