Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
14:49
www.dw.com A

Dojče vele: Svako može da kupi državljanstvo EU

U Bugarskoj je nedavno raskrinkana prevarantska mreža koja je za novac falsifikovala sertifikate o bugarskom poreklu, pa se tako preko Bugarske sticalo državljanstvo EU, a ono se, kako piše Dojče vele, može i legalno kupiti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Makedonci "postajali" Bugari...

"Državljanstva EU ili neograničene boravišne dozvole EU spadaju u one koje je na celom svetu najteže dobiti i zbog toga je velika potražnja dovela do stvaranja ilegalnog tržišta na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsifikovanjem dokumenata", navodi se u tekstu.

"I, kao da to nije dovoljno, mnoge zemlje EU hoće da i zvanično dođu do unosne zarade i zato pod imenom 'Zlatna viza' trguju državljanstvima i boravišnim dozvolama - zgrčući milijarde", dodaje autor.

Poslednji slučaj nedozvoljenih mahinacija zabeležen je u Bugarskoj. Početkom prošle nedelje, tamo je pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom poreklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako hiljade evra. Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu da steknu bugarsko državljanstvo.

Sve to je zapravo već godinama poznato, a to što je sada došlo do hapšenja, verovatno je deo interne borbe za moć u vladi, ističe se u tekstu.

Pri tome, Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. Prema istraživanjima lokalnih medija, i u Rumuniji i Mađarskoj se već godinama trguje lažnim sertifikatima o poreklu.

Sistem koji se u EU zove "Zlatna viza" nije ništa manjih dimenzija. Po tom sistemu, državljanstvo neke od zemalja EU, ili trajnu boravišnu dozvolu, može da dobije onaj ko - dovoljno plati ili investira.

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugalija, Španija, Mađarska i Kipar, nude takve programe.

Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola, prenose organizacije "Transparensi internešnal" i "Global vitnes" u zajedničkom izveštaju objavljenom početkom oktobra. Ukupan prihod od tako prodatih dokumenata iznosti najmanje 25 milijardi evra.

Program "Zlatne vize" pospešio je pranje novca i pružio utočište kriminalnim biznismenima, navele su ove organizacije, uz preporuku da EU hitno ukine ovu praksu, preneo je Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online