Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 27.03.2017.
08:37
Vestionline A

Bugarska: "Evropa pobedila Rusiju"

Partija bivšeg premijera Bojka Borisova, centralno-desničarska partija GERB (Građani za evropski razvoj Bugarske), osvojila je 32,6 odsto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazuju zvanični rezultati Izborne komisije, objavljeni na osnovu prebrojanih 89,7 odsto glasova.

Reuters
Bivši (a verovatno i budući) premijer Bugarske Bojko Borisov zahvaljuje se biračima na podršci

Na drugom mestu je Socijalistička partija (BSP) sa 26,8 odsto glasova, dok je na trećem mestu nacionalistička alijansa Ujedinjene patriote sa 9,2 odsto glasova, prenosi Rojters.

Prema podacima Izborne komisije, u bugarski parlament ući će i stranka turske manjine MRF sa 8,9 odsto i populistička stranka Vil (Will) sa 4,1 odsto osvojenih glasova.

Kako se navodi, konačni rezultati biće objavljeni u utorak.

Liderka Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova priznala je poraz na parlamentarnim izborima i čestitala na pobedi partiji GERB.

Ninova je rekla da će njena stranka pokušati da formira vladu, ako to GERB ne uspe.

- Želimo da čestitamo pobednicima, GERB-u. Ako oni ne budu uspeli da formiraju vladu, a mi dobijemo mandat, pokušaćemo da je formiramo da bismo osigurali bezbednost zemlje - rekla je Ninova novinarima.

Bugarska 1. januara 2018. preuzima predsedavanje EU, napominje Rojters. Agencija AP navodi da su socijalisti, koji se zalažu za bliže odnose sa Rusijom, odbacili mogućnost učešća u koalicionoj vladi sa partijom desnog centra GERB.

Nešto ranije, Borisov je izjavio da njegova partija ima čist mandat da formira novu bugarsku vladu. Borisov, uvereni proevropejac, bivši telohranitelj, vatrogasac, policajac i gradonačelnik Sofije koji se često borio sa optužbama za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom, obećao je brži privredni rast ako osvoji treći mandat.

Ninova je njegova sušta suprotnost. Tvrdi da će Bugarska iskoristiti svoje pravo veta u EU ako Brisel pokuša da nametne dodatne sankcije Moskvi. Socijalisti kažu da te sankcije izuzetno štete bugarskoj ekonomiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 11:40
jeli bulgari jer zivite bolje od ulaska u eurupu,su vam bolje plate i zivot?jeste jesu zato ste 10 puta zaduzeniji i dolazite u pirot da prodajete shibice na pijac hahaha
Četvrtak 06.04.2017. 21:11
Što bi rekao jedan bugarski analitičar, Bojko je zatekao ono što je napustio, samo sa dva puta jačim socijalistima u opoziciji. Inače, oni neće u vladu nacionalnog jedinstva, tako da Bojku ostaje da formira koalicionu vladu sa Turcima i još nekim, tako da o stabilnosti, kako je rečeno "proevropske" vlade u zemlji članici EU (apsurd) nema ni reči. Što se tiče Holandije Rute je izgu-bio trećinu mesta u skupštini, a pobedio je kada je zabranio ulazak ministru spoljnih poslova međunarodno priznate zemlje i zemlje članice NATO, tako da pričati da se on mnogo razlikuje od bivšeg stranačkog druga Vildersa, je apsurd broj 2.
Četvrtak 06.04.2017. 21:12
Ne znam po čemu su svi ovi Putinovi "sledbenici"... Da sam na Putinovim mestu, ne bih uopšte bio oduševljen njima. Ma šta mislio o Putinu, ne volim političare koji se ulizuju nekome ili ga uzimaju kao uzor. Neka svak vodi svoju politiku, a ne da se krije iza nečijih skuta. Putin je za mnoge ljude (pa i za mene) samo nekakva šansa za bilo kakvu ravnotežu u svetu, jer stvarno nije dobro ovo preovlađujuće jednoumlje neoliberalizma, globalizma, političke korektnosti, "NATOizma" i sl. Putin nije cvećka, ali treba da postoji ravnoteža kako bi nešto sasvim TREĆE i mnogo bolje imalo šansu kad-tad...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online