Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
16:24
aljazeera.net A

Suša onesposobila Rajnu, žilu-kucavicu Nemačke

Zbog niskog vodostaja, polovina teretnih brodova je obustavila plovidbu, a kompanije za turističko krstarenje, umesto brodovima, putnike delom toka prevoze autobusima.

commons.wikimedia.org/St9191
Rajnom se preveze 80 posto od 223 miliona tona tereta koji se godišnje u Nemačkoj transportuje brodovima

U Švajcarskoj, Rajna bez riba

Svakog jutra u zoru kapetan Frank Sep uključuje brodski radio da bi čuo vest koju očekuje iz dana u dan: da li će porasti vodostaj kod sela Kauba, gde je najplići deo srednjeg toka Rajne, najvažnije brodske rute u Nemačkoj, piše američki "Njujork tajms".

Na tom mestu, na putu za svu robu koja Nemačkoj stiže iz morskih luka Holandije i Belgije, i nedaleko od stene s koje je, po legendi, rečna sirena Lorelaj pesmom mamila lađare u smrt, iz jutra u jutro te vesti nema.

Nastavlja se jedna od najvećih suša zbog koje je vodostaj delova Rajne mesecima najniži registrovan do sada, te lađari smanjuju količinu tereta koji prevoze ili su čak i sasvim odustali, i privezali brodove.

Presušuju i delovi Dunava i Elbe - drugih dveju reka važnih za transport u Nemačkoj, pa se zato milioni tona robe moraju prevoziti železnicom ili drumom, piše u članku bogato ilustrovanom fotografijama posledica suše.

Nedavno, krajem oktobra, Rajna je kod Kauba bila duboka samo dvadeset centimetara, a u veštačkom plovidbenom kanalu, usred matice, bila je duboka svega metar i po, dok je tu prosečan vodostaj bar dvaput viši. Čak i sa svega trećinom uobičajenog tereta, 85-metarski teretnjak "Rex Rheni" (Kralj Rajne) kapetana Sepa gotovo da je legao na rečno dno.

Gubitak poljoprivrednika nekoliko milijardi evra

Haos širom Evrope izazvalo je izuzetno sušno leto. Jedna trgovinska grupa u Nemačkoj je gubitak poljoprivrednika procenila na nekoliko milijardi evra, a nemački hemijski džin BASF je morao da smanji proizvodnju jedne od svojih fabrika uz Rajnu, jer je vodostaj prenizak za hlađenje opreme vodom.

Presušile su i benzinske stanice u okolini koje se snabdevaju iz rafinerija u Holandiji.

Vodostaj Rajne je toliko nizak, da je na sada suvu obalu reke koja se povukla, izronio inače duboko potopljeni holandski brod "De Hop", potonuo 1895. godine.

Pošto se plitka reka zagrejala, u delu njenog toka kroz Švajcarsku ribe su uginule od toplote i nedostatka kiseonika.

- Rajna je najvažnija reka Nemačke - kaže Martin Mauerman, šef službe Savezne uprave, zadužene za hidrologiju: Rajnom se preveze 80 odsto od 223 miliona tona tereta koji se godišnje u Nemačkoj transportuje brodovima.

- Treba nam da poraste nivo vode u Bodenzeu - kaže prevoznik Martin Dajman, čijih se 35 brodova na Rajni zaustavilo prošlog meseca, "treba nam kiša, nadajmo se pre nego što počne zima" koja neće doneti poboljšanje, piše na kraju članka "Njujork tajmsa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online