Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
16:46
sputniknews.com A

Izrael se u Siriji plaši samo jednog - sistema S-300

"Rusija je izašla u susret izraelskoj strani raskinuvši ugovor sa Sirijom o isporuci sistema S-300, koji bi po dometu dejstva mogli da pokriju celu teritoriju Izraela", rekao je ruski ekspert Viktor Murahovski.

en.wikipedia.org/EllsworthSK
Sistem S-300

- Izrael je izrazio zabrinutost kada je Rusija 2010. potpisala ugovor sa Sirijom - objasnio je Murahovski komentarišući rusko-izraelske odnose pre incidenta sa obaranjem ruskog aviona Il-20 u Siriji.

Murahovski je istakao da je osnovna bojazan izraelske strane bila činjenica da će sistemi S-300 koji pripadaju Siriji "praktično čitavu teritoriju Izraela prekriti svojim radarskim poljem i dometom dejstva sistema".

Murahovski je naglasio da je izraelska strana "ubedljivo i molećivo" tražila od Rusije "da ne realizuje ovaj ugovor".

- Izašli smo im u susret. Prvo smo ovaj ugovor suspendovali, a zatim ga raskinuli. Vratili smo 400 miliona dolara, koji su nam, uzgred, već stajali u džepu - objasnio je stručnjak.

Viši naučni saradnik za Odsek Izraela i jevrejskih opština na Institutu za istočne studije RAN, Dmitrij Marjasis, obraća pažnju na činjenicu da je izraelski premijer ubrzo nakon tragedije nazvao ruskog predsednika, a komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga posetio Moskvu, što ukazuje na činjenicu da Izrael pokušava da pronađe izlaz iz situacije.

- Napetost je svakako nastala, ali obe zemlje su spremne da nastave konstruktivan dijalog i saradnju. Strane očigledno žele da razreše situaciju i da to nekako ubuduće izbegnu. Mislim da će obe strane izvući zaključke. Saradnja u Siriji i koordinacija će se nastaviti. Možda će se na neki način restruktuirati kako bi se učinila efikasnijim - pretpostavlja Marjasis.

On je takođe istakao da je Rusija već puta pokazivala da neće odustati od svojih namera u Siriji, pa bi bilo čudno pokušati da se na nju utiče pomoću provokacija.

Izraelski politički analitičar Mičel Barak smatra da bi tragedija trebalo da podstakne Izrael na bližu koordinaciju sa Rusijom u regionu.

- Vidimo da strane sarađuju i koordiniraju svoje akcije u Siriji, posebno u pogledu iranske pretnje koju Izrael shvata krajnje ozbiljno. Mislim da ova strašna tragedija može da doprinese jednom pozitivnom momentu, a tačnije, bližoj koordinaciji akcija u regionu. Postoji shvatanje da Izrael i Rusija moraju bliskije da sarađuju na profesionalnom i vojnom nivou - naglasio je Barak.

On je takođe podsetio da u Izraelu živi oko milion i po Jevreja koji govore ruski - imigranata iz Rusije i njihove dece. Ukupan broj stanovnika u Izraelu je oko 8,7 miliona ljudi.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su postupci vojnog vazduhoplovstva Izraela u vezi sa ruskim avionom Il-20 koji je oboren u Siriji bili neprijateljski.

Ministarstvo je objasnilo da je na molbu Izraela Rusija u Siriji više puta uklanjala zabrinutost u vezi sa mogućom predajom trećoj strani "osetljivih" uzoraka vojne namene koji su iz Rusije isporučeni u Siriju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online