Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.09.2018.
15:06
b92.net A

Ukrajina: Gotovo je sa "Velikim sporazumom" sa Rusijom

Prva potpredsednica Vrhovne rade Ukrajine Irina Geraščenko najavila je da Ukrajina planira da okonča ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.

pixabay.com
 

Kao javlja dopisnik ukrajinskog “Unijana”, ona je naglasila da postoji velika razlika u pogledu prekida i neprolongiranja sporazuma.

- Htela bih da naši dragi političari, posebno kada je reč o budućim predsedničkim kandidatima... znaju razliku, jer je njihova dužnost, ako ih izaberu i to je spoljna politika Ukrajine. Mi ne govorimo o bilo kakvom prekidu i tražićemo od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da odgovara za prekršen dogovor - rekla je Gerašenko. 

Ona je naglasila da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova, "da ne priprema dokumentaciju za produženje ugovora, koja nastupa automatski". 

Još jednom je istakla da prekidanje i neprodužavanje nisu sinonimi. 

"Radi se samo o neprodužavanju sporazuma", naglasila je. 

Ukrajinski medij podseća da su Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan "Veliki sporazum", potpisala dva predsednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine. Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta. 

Posle ruskog prisajedinjenja Krima i početka sukoba u Donbasu, u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine. 

Tenzije između Rusije i Ukrajine ponovo su porasle nakon što je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka. 

Moskva je osudila ubistvo 42-godišnjeg Zaharčenka, navodeći da ovo može da naruši mirovni proces u Ukrajini. Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova rekla je da “postoje razlozi za verovanje“ da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev. 

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je ubistvo lidera "kukavički čin". Kako je rekao, cilj ubistva je destabilizacija krhkog mira u regionu. 

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da veruje da je ubistvo Zaharčenka između "pobunjenika i njihovih ruskih sponzora".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online