Ponedeljak 03.09.2018.
15:06
b92.net

Ukrajina: Gotovo je sa "Velikim sporazumom" sa Rusijom

pixabay.com
 

Kao javlja dopisnik ukrajinskog “Unijana”, ona je naglasila da postoji velika razlika u pogledu prekida i neprolongiranja sporazuma.

- Htela bih da naši dragi političari, posebno kada je reč o budućim predsedničkim kandidatima... znaju razliku, jer je njihova dužnost, ako ih izaberu i to je spoljna politika Ukrajine. Mi ne govorimo o bilo kakvom prekidu i tražićemo od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da odgovara za prekršen dogovor - rekla je Gerašenko. 

Ona je naglasila da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova, "da ne priprema dokumentaciju za produženje ugovora, koja nastupa automatski". 

Još jednom je istakla da prekidanje i neprodužavanje nisu sinonimi. 

"Radi se samo o neprodužavanju sporazuma", naglasila je. 

Ukrajinski medij podseća da su Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan "Veliki sporazum", potpisala dva predsednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine. Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta. 

Posle ruskog prisajedinjenja Krima i početka sukoba u Donbasu, u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine. 

Tenzije između Rusije i Ukrajine ponovo su porasle nakon što je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka. 

Moskva je osudila ubistvo 42-godišnjeg Zaharčenka, navodeći da ovo može da naruši mirovni proces u Ukrajini. Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova rekla je da “postoje razlozi za verovanje“ da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev. 

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je ubistvo lidera "kukavički čin". Kako je rekao, cilj ubistva je destabilizacija krhkog mira u regionu. 

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da veruje da je ubistvo Zaharčenka između "pobunjenika i njihovih ruskih sponzora".

2021 © - Vesti online