Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
09:05
B. Božin - Vesti A

Mlade Nemce stranci tuku u školi

Batine, uvrede na nacionalnoj osnovi, pretnje, to je svakodnevica mladih Nemaca - u jednoj školi u Nemačkoj! Dokumentarna emisija "Rat u učionici" državne televizije ARD na temu ekstremnog nasilja u jednoj školi u Esenu, u kojoj su nemački učenici stalna meta terora svojih vršnjaka migranata izazvala je veliku polemiku u ovdašnjoj javnosti. Mnogi roditelji su šokirani i pitaju se: da li je situacija u školama zaista takva i koliko migranata uopšte može da podnese jedan razred?

U školi koja ima 156 učenika, 70 odsto je muslimana: Turaka, Libanaca, Kurda.

Direktorka Rozvita Čiter kaže da su najveći nasilnici Libanci. U dokumentarnoj emisiji je 16-godišnji Sebastijan (16) pričao kako redovno dobija batine u školi, a njegova majka je dodala da su ga tukli i stolicama.

Jedna učenica se požalila kako ih zovu "naci", čim neko kaže šta misli. Na Ramazan se pljuje nemačkim učenicima u užinu, moglo se takođe čuti u emisiji.

Političari su digli uzbunu. Prva nemačka ministarka sa migrantskim poreklom u Donjoj Saksoniji Ejgil Ezgan je izjavila da ne smeju da se dozvole paralelna društva:


"Što se roditelji više distanciraju od Nemačke, utoliko pre to rade i njihova deca".
Ima i onih koji smatraju da migrantsko poreklo nije glavni razlog za nasilje mladih i upozoravaju od uopštavanja i jednostranih zaključaka.


"Politika ne može za sve da bude odgovorna. Ona mora da podstiče integraciju, ali ona ne može da je tek tako društveno propiše", kaže Guntram Šnajder, ministar za integraciju u Severnoj Rajni-Vestfaliji.


Nasilje mladih stranaca je sledeća stvar, koja se dovodi u vezu sa porodičnom situacijom po sistemu "ako bije otac, bije i sin".

Gradonačelnik berlinske opštine Nojkeln Hajnc Buškovski objašnjava ovim povodom da su mnogi migranti vaspitani na muslimanskoj mačo-kulturi, da preuzimaju zastarele predstave svojih roditelja, a da istovremeno preziru nemačke vrednosti i sistem. Zbog toga za vreme odmora u školi daju oduška svojim frustracijama i pokazuju nasilno ponašanje prema nemačkim učenicima.

Prelazak u islam


"Nemci su sranje. Sa Nemcima se ne druži - tako misli većina ovde", objasnio je u emisiji "Rat u učionici" nepisane zakone ove škole jedan nastavnik.


Julija (17) učenica iste škole, prešla je u islam, a njen momak Palestinac joj brani da izlazi i nosi mini suknje. "Nemačke devojke su suviše razuzdane", tvrdi on.


Muslimanske učenice idu pokrivene od glave do pete na časove plivanja, bila je još jedna od scena u dokumentarcu. Na pitanje, kakvog momka priželjkuju, jedna od njih je odgovorila: "Nekog koji neće da me bije".


U svemu tome, škole su nemoćne i ostavljene same sa svojim problemima, navodi se kao sledeća realnost.


Kako se dešava da nemačko stanovništvo u proseku sve više stari i da se brojčano smanjuje, nemačka privreda je sve više upućena na mlade obrazovane migrante, a kako navodi "Bild" njih je sve teže naći u nemačkim školama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online