Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2018.
19:56
b92.net, Vestionline A

Rat Trampa i Erdogana je zapravo istorijska šansa za Putina

Sukob SAD i Turske koji je zahvatio i liru je zapravo šansa za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Epa/Alexey Nikolsky/Sputnik/Kremlin
Predsednik Rusije: Vladimir Putin

Kako piše Blumberg, ovo je idealna prilika da Putin pokuša da okrene geopolitička kretanja u svoju korist, i dobije nove saveznike. Ipak, nije sve jednostavno.

Iako su Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan popravili odnose, lider Kremlja može malo toga da ponudi kako bi ublažio ekonomski bol Ankare ili da ubedi drugu po vojnoj brojnosti silu NATO da napusti taj savez i približi se Moskvi. 

- Odnosi sa Turskom su prilično konstruktivni. Ali u politici ništa nije zauvek, sve se može promeniti - rekao je Frants Klintsevič, član Odbora za odbranu i bezbednost u gornjem domu parlamenta Rusije. "Mi ne gradimo iluzije." 

Turska je bila važna protiv Sovejtskog saveta tokom hladnog rata. Ima američku avio- bazu, u Crnom moru su i američki ratni brodovi. Zbog novih sankcija, Erdogan je upozorio da je višedecenijska alijansa u opasnosti i da Turska može da počne da traži nove prijatelje i saveznike. 

Kako se kriza lire intenzivirala, Erdogan je odmah razgovarao sa Putinom telefonom, uglavnom o "trgovinskoj i ekonomskoj saradnji". Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posetu Turskoj u utorak, a poseta je podrazumevala razgovore o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i o ekonomskim projektima, uključujući gasovod i nuklearnu elektranu. 

Putin je rekao Erdoganu da su Rusija i Turska "na istoj strani" a prošle godine složili su se da ukinu većinu trgovinskih sankcija koje su nametnute nakon što je Putin optužio Tursku za „nož u leđa“ posle pada ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice. Ostala su ograničenja na uvoz turskog paradajza. 

Ekonomska ranjivost Turske znači da će američki predsednik Donald Tramp "verovatno pobediti", napisao je na svom Tviter nalogu Dmitrij Trenin. "Erdogan neće napustiti NATO. Međutim, Trampov pristup saveznicima imaće velike posledice u oblikovanju svetskog poretka. " 

Tenzije je dodatno zapalila Trampova odluka da nametne sankcije protiv Turske i da udvostruči tarife za čelik i aluminijum. Isto tako, upozorio je da će biti teško popraviti odnose ukoliko Erdogan kupi raketni sistem S-400 od Rusije. 

Erdgogan je međutim najavio da je to alternativa i više puta nazvao Putina "moj prijatelj", uz zahvalnost Rusiji zbog ubrzanja prodaje S-400.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online