Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.08.2018.
13:17
I. Kozarski - Vesti A

Vratite nam pale vojnike

Ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop na sastanku u okviru samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru razgovarala je s kolegom iz Severne Koreje Ri Jon Hoom o mogućnosti preuzimawa posmrtnih ostataka australijskih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu (1950-1953.)

pixabay.com
 

- Iskoristila sam priliku da pokrenem pitanje povodom 43 australijskih vojnika koji se vode kao nestali u tom ratu. Jon Ho je primio to k znanju. Naime, primetila sam da su Amerikanci dobili posmrtne ostatke nekoliko vojnika posle sastanka predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom 

Kim Džong Unom. Stoga sam zatražila da Australijanci dobiju istu mogućnost i predložila Severnoj Koreji saradnju po tom pitanju - rekla je Džuli Bišop.

Potraga u na dnu mora 

Biće veoma teško naći posmrtne ostatke svih australijskih vojnika i oficira koji se vode kao nestali u Koreji. To se posebno odnosi na pilote koji su poginuli u borbama sa sovjetskim migovima, često vođenim iznad mora.

Naime, prošle nedenje transportni avion SAD vratio je u domovinu istatke 55 vojnika. Na ceremoniji tim povodom u vazduhoplovnoj bazi Hikam na Havajima učestvovao je potpredsednik SAD Majk Pens, čiji je otac ratovao na Korejskom poluostrvu.

Po zvaničnim podacima, u Korejskom ratu učestvovalo je 17.000 Ozija. Od toga je njih 399 poginulo, a više od hiljadu ranjeno. Posle rata još četiri godine u Koreju su se nalazili australijski posmatrači.

U užasan rat koji je odneo oko dva miliona života, u dobroj meri zahvaljujući američkim bombama koje su razbacivale insekte zaražene kugom i kolerom, Australija je poslala 3. kraljevsku regimentu i nekoliko manjih samostalnih jedinica, zatim, 77. vazduhoplovni skvadron i brodove ratne flote.

Oziji su učestvovali u krvavim bitkama kod Jongjua, Kapjonga i Marjang Sana, gde su se sukobili ne samo sa severnokorejskim trupama nego i kineskom armijom.

Kinezi su bili slabije naoružani, pa su napadali noću, ubacivali se iza neprijateljskih linija, a onda udarali po bokovima. Takva taktika stvarala je situacije u kojima su amerikanci i njihovi saveznici često morali da beže ostavljajući za sobom tela poginulih saboraca.
 

Ginuli od Malezije do Iraka

Nakon 1945. godine i kapitulacije Japana, rata Australija je učestvovala u 10 mawih sukoba i Korejskom i još osam ratova.

- Malezija (1948-1960.) Sukob zemalja Komonvelta i oružanog krila Komunističke partije Malaje.

- Indonezijsko - malezijski rat (1963-1966.) Konflikt niskog inteziteta Indonezije i brunejskih maoista i ustanika protiv Malezije, Velika Britanije, Australije i Novog Zelanda.

- Vijetnamski rat (1955-1975.) U sukobu u kom je ubijeno između dva i četiri miliona Vijetnamaca, sa Severnim Vijetnamom sukobili su se se Amerika, Novi Zeland i Australija, čijih je 500 vojnika poginulo.

- Prvi zalivski rat (1990-1991) Kolaicija okupljena oko SAD isterala iračku vojsku iz Kuvajta.

- Intervencija u Avganistanu (2001- do danas). Australija je sa saveznicima još zglibljena u sukobu s Talibanima i drugim džihadistima.

- Drugi zalivski rat (2003-2011). Australija je poslala 45.000 vojnika, ali se rat produžio i posle svrgavanja Sadama Huseina.

- Istočni Timor (2006-2013.) Operacija uvođewa reda pretvorila se u mali rat s bandama i pobunjenim vojnicima.

- Rat s Islamskom državom (2014-do danas) Australija se ograničila na učešće u američkoj koaliciji sa vazdušnim napadima na džihadiste Islamske države, ali i Al Kaide u Iraku, Siriji, Libiji, Nigeriji i Avganistanu.
 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online