Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.03.2019.
10:15
sputniknews.com, Vestionline A

Premijer Australije: Uvredljive izjave turskog predsednika

Australijski premijer Skot Morison pozvao je ambasadora Turske Korhana Karakoča kako bi se žalio na komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog njegove izjave nakon masakra u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta.

EPA
Redžep Tajip Erdogan

- Smatram da su komentari turskog predsednika Erdogana veoma uvredljivi za Australijance i vrlo bezobzirni u ovom vrlo osetljivom okruženju. Oni su uvredljivi, jer vređaju sećanje na naše ANTAK-e (Australijski i novozelandski vojni korpus) i narušavaju zakletvu koja je uklesana u kamenu na Galipolju. Ne prihvatam izgovore koji su ponuđeni za te komentare - naglasio je Morison.

Premijer je dodao da će čekati da turske vlasti odgovore na njegove zahteve da se Erdoganovi komentari povuku.

- Čekaću da vidim kakav je odgovor turskih vlasti pre preduzimanja daljih mera, ali mogu da vam kažem da su sve opcije na stolu - nastavio je Morison, naglašavajući da će se ambasador Australije u Turskoj kasnije danas sastati s članovima Erdoganove vlade.

U nizu eksplozivnih komentara o masovnoj pucnjavi u džamijama na Novom Zelandu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će svako ko u Tursku dođe antimuslimanski nastrojen biti vraćen u kovčegu „kao što su vraćene njihove dede“ za vreme Prvog svetskog rata tokom Galipoljske kampanje.

  

Morisonova izjava usledila je kao odgovor na Erdoganov vatreni govor tokom kampanje, gde je on proklinjao Novi Zeland i Australiju zbog slanja trupa u Tursku tokom Galipoljske kampanje tokom Prvog svetskog rata, navodeći da su imali antimuslimanske pobude.

I ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters tokom ovonedeljne posete Turskoj planira da izrazi nezadovoljstvo zbog izjave turskog predsednika.

Govoreći ranije povodom 104. godišnjice bitke za Kanakale, poznate kao Galipoljska kampanja, Erdogan je upozorio da će svako ko u Tursku dođe antimuslimanski nastrojen biti vraćen u "sanduku".

U petak 15. marta se u dve džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu dogodila pucnjava u kojoj je ubijeno 50 i ranjeno 50 osoba. Novozelandska premijerka Džasinda Ardern nazvala je tu tragediju terorističkim napadom. Uhapšena su tri osumnjičena za učešće u napadu, među kojima i australijski državljanin. Jedan od njih optužen je za ubistvo. To je najveći masakr u zemlji od 1943. godine, kada su tokom nereda u zatvoru za ratne zarobljenike u Federstounu ubijeni jedan Novozelanđanin i 48 japanskih vojnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online