Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2018.
04:00
Lj. IVANOVIĆ A

Počeo najveći trgovinski rat

Američke carine na uvoz robe iz Kine teške 34 milijarde dolara stupile su u petak na snagu, signalizirajući početak sveobuhvatnog trgovinskog rata između dveju najvećih svetskih ekonomija.

Tanjug/AP
Donald Tramp

Carine od 25 posto u Vašingtonu su stupile na snagu u ponoć po tamošnjem vremenu, a recipročnom reakcijom, Kina je takođe odgovorila nametanjem carina od 25 posto na uvoz 545 artikala iz SAD, ukupne vrednosti 34 milijarde dolara.

Peking je optužio SAD za pokretanje "najvećeg trgovinskog rata u ekonomskoj povesti".

Buka i bes

Poslovni svet je sve zabrinutiji zbog rastućih tenzija i neizvesnosti.
- Počnete s protekcionizmom i izolacionizmom. A onda ne osiromašiš samo svog suseda nego i sebe - kaže Viktor Mils, izvršni direktor singapurske Međunarodne privredne komore.
Stoga se mnogi poslovni ljudi nadaju da su ovi buka i bes samo početak novog niza pregovora koji bi doveli do kompromisa.

- Kineska strana, nakon što je obećala da ni u kojem slučaju neće ispaliti prvi hitac, prisiljena je da krene u protivnapad kako bi zaštitila interes svojeg naroda - poručilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

SAD su počele "najveći trgovinski rat u istoriji" koji će naštetiti svetskom lancu vrednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svetski privredni rast, saopštilo je kinesko ministarstvo.

Ovo je zastrašujuće

I dok je Peking dobar u busanju u prsa, stvarnost na terenu je mnogo ozbiljnija.
- Naši kontakti iz kineske industrije kazali su nam da se situacija čini prilično ozbiljnom i da ovo postaje zastrašujuće - kaže Vineš Motvani iz Silk Roud Riserča, koji se nedavno vratio iz Kine gde je razgovarao s menadžerima tvrtki kako bi procenio njihovo poslovno raspoloženje.
A to znači da bi proces širenja kineskih kompanija mogao biti zaustavljen. A ako je kinesko širenje na čekanju, to ima direktan uticaj na ostatak Azije

Carine su deo Trampove protekcionističke agende, kojom potkopava politiku slobodne trgovine koja je oblikovala globalnu razmenu roba u poslednjih nekoliko decenija. Rekao je kako su carine usmerene na zaštitu radnih mesta i zaustavljanje "nepravednih transfera američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu".

Tramp je povećao ulog u četvrtak, poručivši kako bi se vrednost robe koja podleže carinama mogla povećati na više od 500 milijardi dolara.

Investiciona banka Morgan Stenli procenjuje da svakih 100 milijardi dolara uvoza pogođenih carinama predstavlja oko 0,5 posto svetske trgovine i 0,1 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Analitičari su takođe zabrinuti oko uticaja na ostale aktere u lancu snabdevanja, kao i generalnoj eskalaciji napetosti između SAD i Kine.

Pada dolar

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je znatno pala, što je posledica trgovinskog rata između SAD i Kine, ali i naznaka da američki Fed (Banka federalnih rezervi) neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa. Američka valuta se pod pritiskom našla u petak nakon što su na snagu stupile američke carine na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 34 milijarde dolara. Kina je odmah uzvratila protivmerama istog intenziteta. Ulagači su stoga oprezni i pitaju se šta sledi, hoće li se nastaviti trgovinski rat uvođenjem novih carina ili će se u pregovorima postići nekakav kompromis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online