Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
10:58
Vestionline, Tanjug A

Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Savetu EU

Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja bezbednosti i migracija, kao i budućnost Unije.

pixabay.com
 

Kako ocenjuje Centar za evropske politike (CEP), u takvim okolnostima izuzetno je važno da se Srbija u potpunosti posveti intenziviranju primene neophodnih reformi u svim oblastima koje su obuhvaćene pristupnim pregovorima kako bi poslala nedvosmislenu poruku o vlastitom kredibilitetu kada je u pitanju proces pristupanja EU.

Slogan "Evropa koja štiti", koji je Austrija izabrala za svoje predsedavanje, ukazuje na najznačajnije teme koje su u fokusu institucija EU i zemalja članica. 

Tema proširenja koja je bila prioritet bugarskog predsedavanja sada naizgled prelazi u drugi plan, s obzirom da će za Austriju prioriteti pravashodno biti pitanja bezbednosti, borbe protiv ilegalne imigracije i zaštita spoljnih granica EU, digitalizacija, održavanje stabilnosti u evropskom susedstvu, a zatim i dalja podrška procesima evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, navodi CEP. 

- Austrija je jedna od država članica Unije koja veoma dobro poznaje situaciju u regionu Zapadnog Balkana obzirom na njenu geografsku bliskost i njene političke, ekonomske i bezbednosne interese. Uprkos izostanka eksplicitnog pominjanja procesa proširenja, očekujemo da Austrija nastavi da promoviše saradnju Unije sa zemljama Zapadnog Balkana, njihovo bliže povezivanje u okviru Berlinskog procesa i nastavak njihovog pristupanja EU - rekao je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP.
 

Komentarišući otvaranje dva nova poglavlja za Srbiju, Majstorović se složio da su to dobre vesti, ali i dodao da suština pregovaračkog procesa nije u otvaranju poglavlja.

- Otvaranje poglavlja predstavlja pozitivnu vest, međutim napredak na putu ka članstvu u EU se meri stepenom spremnosti preuzimanja obaveza koje proističu iz članstva, a ne otvaranjem poglavlja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, nažalost, Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz aprila ove godine veoma je jasno ukazao da je Srbija, uprkos otvaranju poglavlja, od 2015. godine načinila mali pomak kada se radi o stepenu spremnosti da postane članica EU. 

- Pravim uspehom se može smatrati samo ispunjavanje neophodnih uslova za zatvaranje poglavlja, jer to znači da je Srbija zaista spremna da preuzme sve svoje obaveze u punom kapacitetu - rekao je Majstorović. 

Istovremeno, potrebno je značajno unaprediti informisanje javnosti o neophodnim reformama u vezi sa evropskim integracijama kako bi se građani zainteresovali i aktivnije uključili u ovaj proces, njihova očekivanja uskladila sa realnim okolnostima, i na taj način pripremili za odluku na referendumu o pristupanju Srbije EU, navodi se u saopštenju CEP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online