Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.03.2019.
00:12
Z. Mirković - Vesti A

Na korak od trećeg svetskog rata

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da je EU zbog globalizacije u "skoro ratnom stanju", objasnivši da se nalazimo na početku trećeg svetskog rata, samo na drugom nivou.

EPA
Erhard Busek

- Zajedničke teme EU su one u kojima se pojavljuje "rat" - rat protiv trgovaca ljudima, rat protiv kriminala, sajber rat. Moramo na brutalan način reći da se nalazimo, u stvarnosti na početku trećeg svetskog rata, samo na drugom nivou. To nije samo ekonomski rat, već i komunikacijski rat. Sve u svemu radi se o tome ko u globalizaciji igra koju ulogu. Tu su građani inteligentniji od političara i ne prolazi više samo argument da je EU mirovni projekat, jer građani osećaju da se nalazimo skoro u ratnom stanju - objasnio je Busek u intervjuu za bečke medije.

Upitan da li će se EU do 2030. godine raspasti ili biti veća, on je kazao da je u ovom trenutku sve otvoreno i da se nijedna "glupost" ne može isključiti.

- To je zbog toga što su stara i nova vlada ispustile da naše susede na istoku snažnije uključe. To je ono što sa mojim institutom veoma usamljeno želim da uradim. Može biti različitog stava sa Viktorom Orbanom, ali se kontakt sa njim mora dalje negovati. U Mađarskoj ne uočavam nikakve tendencije napuštanja EU. Teže je sa Poljskom, na koju loše deluje fundamentalističko katoličanstvo - naveo je Busek.

Uveren je da predstojeći izbori za Evropski parlament neće doneti radost, jer većina neće izaći na njih.

- Desnica će izaći na birališta i tako dobiti na određenoj snazi iznad svojih pravih vrednosti, pa će narodnjaci i socijaldemokrate, samo preko tročlane koalicije sa liberalima, moći da zadrže većinu - objasnio je on.

Busek smatra da austrijski narodnjaci premalo pažnje pridaju tome, dodajući da je neophodno da svi postanu svesniji da Evropljani čine svega sedam procenata stanovništva sveta, i da će uskoro činiti još samo četiri procenta.

- To mora biti u središtu predizborne kampanje za Evropski parlament. Ako želimo i dalje da igramo bilo kakvu ulogu onda mora biti više Evrope, a ne manje - istakao je ovaj austrijski državnik.

Rusija van EU

Kako navodi Busek, da se na osnovu aktuelnog stanja mora tražiti put prema Rusima. Vladimiru Putinu mora biti jasno da time što će u Siriji dobiti na značaju dugoročno neće doprineti napretku, ukazao je on. Istovremeno je isključio mogućnost članstva Rusije u EU, dodajući da je neophodno formulisati zajedničke interese.

- Evropa takođe mora da se odvoji od NATO strategije i ne sme više padati na interese Amerikanaca. Rusija ima vitalan interes da ekonomski ponovo stane na noge. Nemci su to spoznali, ali tu bi svi u EU kroz ekonomsku saradnju dali još veći doprinos daljem približavanju - naveo je Busek.

 

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2019. 11:49
Почели сте и изгубили сте два Светска рата. После трећег неће више нико да вас поново вади из згаришта. 90% од свих војних конфликта ове планете у задњих 20 година, су инспирисани после швапске и католичке провокације задњег Балканског рата.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online