Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.07.2010.
09:06 >> 19:24h
Vestionline A

Budućnost Kosmeta je u EU, Srbija još čeka

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije danas su u Briselu razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost južne srpske pokrajine nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, kao i o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je pitanje Kosova na današnjoj bilo pomenuto isključivo u odnosu na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, dok se o "ubrzavanju puta Srbije ka članstvu u Uniji" nije razgovaralo.

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde je veoma jasno. Ono što sam rekla na sastanku jeste da je budućnost i Srbije i Kosova u EU", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare nakon sastanka. "Beograd i Priština bi trebalo da otpočnu međusobni dijalog, a EU je i dalje spremna da u tome pomogne", dodala je ona.


Upitana da li je bilo razgovora o načinima da se ubrzaju evropske integracije Srbije, Eštonova je rekla da je razgovarano samo o stvarima vezanim za savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, a da "nije bilo razgovora o brzini evropskih integracija, niti bilo čemu u tom smislu".

Inače, ovo je bio prvi redovni sastanak Saveta ministara EU pod predsedavanjem Belgije, koja je šestomesečno kormilo preuzela 1. jula.

 

Fratini: Nema uslovljavanja Srbije Kosovom

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio je danas, pred početak sednice Saveta ministara Evropske unije, da se Srbiji ni sada, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova ne može postavljati kao preduslov za članstvo u EU.

"Ne možemo Srbiji dodavati nove preduslove (za članstvo u EU), kao što je priznavanje Kosova. Ni mnoge države EU nisu priznale tu nezavisnost, pa su punopravne članice EU", rekao je Fratini novinarima pred početak sednice Saveta za spoljne poslove.


Upitan da li bi sada, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i preostale članice EU trebalo da priznaju tu nezavisnost, Fratini je rekao da "to zavisi od države do države".


"Situacija je sada mnogo jasnija. Mislim da bi Srbija i Kosovo sada trebalo da otpočnu iskren i jasan dijalog, osim o statusu, naravno, i da bi EU trebalo da pošalje pozitivnu poruku Srbiji pre svega ubrzavajući proces prebacivanja kandidature iz Evropskog saveta u Evropsku komisiju", dodao je on.

Tadićev emisar izvestio ministre EU o stavu Srbije o Kosovu

Posle sastanka Fratini je sopštio da je posebni izaslanik srpskog predsednika Borisa Tadića izložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije stavove Srbije o rešenju problema Kosova i da je taj stav pomirljiv i da otvara mogućnost za pregovore Beograda i Prištine.

Fratini je rekao da je za većinu članica EU i neke druge zemlje sveta, mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) znači da se u vezi s Kosovom o svemu može pregovarati osim o statusu.

On kaže da su ministri EU razgovarali o tome da se proevropskom predsedniku Tadiću pošalje pozitivna poruka i Evropskoj komisiji naloži da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Italijanski ministar je indirektno odgovorio da li je i kada uopšte moguća rasprava o statusu Kosova, rekavši da će u svakom slučaju biti presudno da se vidi kakvu će rezoluciju Srbija predložiti Generalnoj skupštini UN na raspravi o Kosovu u septembru.
 

Šef kiparske diplomatije Markos Kiprijanu naglasio je da njegova zemlja neće promeniti svoj stav o jednostranoj nezavisnosti Kosova ni posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.


"Mišljenje Međunarodnog suda pravde je veoma ograničeno na specifično pitanje koje se odnosi na samu proceduru deklaracije. Istovremeno mi verujemo da sve što se tiče teritorijalnog integriteta jedne zemlje mora da se reši kroz pregovore i razgovore, a ne kroz jednostrana proglašenja nezavisnosti", rekao je Kiprijanu novinarima. "Naša pozicija ostaje ista-pozivamo sve strane da započnu pregovore kako bi pronašli obostrano prihvatljivo rešenje", dodao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online