Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
08:37
Vestionline, Tanjug A

Melaniji se ne sviđa Trampova politika?

Američka prva dama Melanija Tramp izrazila je zabrinutost zbog sporne politike razdvajanja porodica prilikom ilegalnog ulaska u SAD, rekavši da "mrzi kada decu odvajaju od roditelja" i da želi "uspešnu imigracionu reformu".

EPA/Chip Somodevilla/POOL
Melanija Tramp želi uspešnu imigracionu reformu

Uz to, izrazila je nadu da će i republikanci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspešnu imigracionu reformu.

"Moramo biti zemlja koja poštuje sve zakone, ali i zemlja koja vlada srcem", saopštila je Melanija Tramp, a saopštenje je objavila njena portparolka Stefani Grišam, prenosi Bi-Bi-Si.

Njen komentar usledio je usred sve žešćih kontroverzi zbog imigracione politike "s nultom tolerancijom" koju sprovodi njen suprug, američki predsednik Donald Tramp, na granici između SAD i Meksika.

AP ocenjuje da za Melaniju Tramp nije uobičajeno da se meša u žustru političku debatu, ali primećuje da ona nije konkretno okrivila politiku "nulte tolerancije" Trampove administracije, a koja je dovela do porasta broja dece koja se na granici odvajaju od porodica.

Vladini statistički podaci pokazuju da je oko 2.000 dece odvojeno od roditelja u aprilu i maju, tokom svega šest nedelja.

Trampovu imigracionu politiku kritikovala je i bivša prva dama Lora Buš, nazvavši takvu politiku "nemoralnom".

U proteklih šest meseci zabeleženo je oko 2.000 slučajeva razdvajanja porodica, nakon što su SAD uvele oštre mere protiv ilegalnih prelazaka granica.

Pri tom, odrasli koje američke vlasti uhvate da nezakonito prelaze granicu, a među kojima mnogi planiraju da u SAD zatraže azil, smeštaju se u pritvor i suočavaju s krivičnim gonjenjem, dok se stotine dece šalju u pritvorske centre i odvajaju od roditelja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava takvu politiku kritikuju kao dosad neviđenu.

Predsednik Tramp, inače, kaže da je za ovakvu politiku kriv "zakon koji su demokrate dale SAD", ali je nejasno na koji tačno zakon misli, napominje Bi-Bi-Si.

U tvitu objavljenom u subotu, Tramp je pozvao demokrate da sa republikancima rade na izradi novog zakona, dok kritičari ukazuju da je odvajanje dece od roditelja politika koju je javni tužilac Džef Sešen najavio prošlog meseca te da za obustavljanje te politike nije potrebna akcija Kongresa.

Istovremeno, analitičari kažu da značajnu promenu predstavlja odluka Ministarstva pravde da krivično goni roditelje zbog prvog ilegalnog prelaska granice, dok se deca krivično ne terete, što znači da ne mogu biti zajedno u zatvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online