Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.06.2018.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Državljanstva na prodaju: Daj pare i uzmi pasoš

Sukob Velike Britanije i Rusije prvi je na svojoj koži osetio tajkun Roman Abramovič, Jevrejin s ruskim pasošem koji je silan novac držao u Londonu, a onda postao persona non grata. Ali, nije se milijarder dugo mučio da nađe zamenu londonskim vilama. Manje od nedelju dana nakon što su mu Britanci uskratili vizu, on je, ni manje ni više, kupio državljanstvo Izraela! I raskošnu vilu u Tel Avivu, razume se.

EPA/Facundo Arrizabalaga
Propade engleski san: Roman Abramovič

Administrativno je Abramovič ovo lako rešio jer izraelska država daje državljanstvo automatski bilo kojem Jevrejinu koji to traži i koji stekne prebivalište u toj zemlji. Ali, dok je Izrael to rešio na nacionalno-religijskoj osnovi, čitav niz država doslovce prodaje državljanstva, među kojima i neke članice Evropske unije.
A cene se razlikuju drastično, od simboličnih 100.000 evra pa do nekoliko miliona. U suštini, ovim instrumentima se služe po pravilu bogati i to tako što neki ulažu u poslove određene zemlje, dok neki prosto kupe državne obveznice u zamenu za državljanstvo i pasoš. Neke uzdržanije zemlje investitorima ne nude državljanstvo automatski već zainteresovanima koji apliciraju daju takozvane zlatne vize, dok na pasoš moraju da sačekaju pet godina.

Kritike iz EU

Čak i zemlje koje su donedavno imale vrlo stroge kriterijume, poput Kine, Rusije, Indije, Meksika, Brazila ili Turske, nedavno su ozakonile prodaju državljanstva. Ipak, ova praksa nije nova. Prvi put se nešto takvo dogodilo 1984. kada je mala ostrvska država Sent Kits i Nevis stekla nezavisnost od Velike Britanije. Biznis prodaje državljanstva ove države, koja ima bezvizni režim sa EU, a usto je i of-šor država, toliki je da je Međunarodni monetarni fond 2014. utvrdio da čak 14 odsto bruto nacionalnog dohotka karipske zemlje od oko 54.000 stanovnika dolazi upravo od prodaje državljanstva onih koji tamo drže ili ulažu svoj novac!

Kineski juriš na SAD

Tajland nudi "elitni rezidencijalni status" što podrazumeva trošak između 3.000 i 4.000 dolara godišnje i čekanje 20 godina na državljanstvo. Kod Amerikanaca je program viza EB-5 posebno popularan kod kineskih investitora i stiče se posle ulaganja najmanje milion dolara, čime se stiče zelena karta, što je, opet, međukorak do državljanstva. U Kanadi za to treba izdvojiti 800.000 američkih dolara, ali se to razlikuje od federalne jedinice, pa u pojedinim treba izdvojiti milion i to u "inovativne start-apove" odnosno potpuno nova preduzeća. Australija za istu stvar traži 1,5 miliona američkih dolara, jasno, u lokalnoj dolarskoj valuti.

I bogate zemlje poput Kanade, Velike Britanije ili Novog Zelanda nude takvu opciju, a zbirno su od prodaje pasoša zaradile četiri milijarde dolara. Ovi programi su, međutim, i predmet ozbiljnih kritika, pa je tako Malta došla na udar EU administracije u Briselu jer je od 2014, kad je uvela program, podelila 800 državljanstava bogatim ulagačima. Kritičari navode da je ovakvo pravno rešenje podrilo EU princip državljanstva i ugrozilo bezbednost Unije jer je omogućeno da bogati pojedinci koji su u EU nepoželjni, poput ruskih tajkuna, na primer, mogu lako da dođu do vrlo kurentnog pasoša koji manje-više ima siguran prolaz svuda.

Ovi načini prodaje državljanstva (CIP) najrasprostranjeniji su u karipskim državama gde se u nekim slučajevima čak ne traži ni prebivalište. Donesite pare i uzmite pasoš. Jednostavno. Pet takvih država koje nemaju vizni režim sa EU to obilato koriste. Pored Sent Kits i Nevisa, to su i Antigva i Barbuda, Granada, Sveta Lusija i Dominika. Primera radi, kada je Sent Kits i Nevis bio pre nekoliko godina pogođen razornim uraganom, svako sa strane ko je donirao najmanje 150.000 dolara za obnovu imao je pravo da zatraži državljanstvo.

Đetić Šinavatra

Među počasnim crnogorskim državljanima su Taksin Šinavatra, nekadašnji tajlandski premijer, malezijski državljanin Vei Seng Pua, kao i Libijac Hadi Marvan Avde. Šinavatra je uložio novac u nekretnine, a pasoš Crne Gore mu je dobro došao jer je bio na poternici Tajlanda zbog korupcije, pa je s crnogorskom ispravom mirno mogao da putuje Evropom. Budući da su među "dobitnicima" počasnih državljanstava egipatski biznismen Samih Saviris s velikom investicijom na Crnogorskom primorju i član poznate bankarske porodice Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za megajahte Porto Montenegro, može se reći da je vlada i bez posebnog zakona dodeljivala ekonomska državljanstva.

Različita praksa

Gotovo polovina EU članica nudi neku vrstu investicionog boravišta koji vodi do državljanstva i izdavanja pasoša sa kojim se bez viza može putovati u 170 država. Malta zahteva 675.000 evra investicija ili donacija nacionalnom razvoju i još ulaganje u nekretninu ili nekretnine ukupne vrednosti od najmanje 350.000 funti. Kipar traži investiciju od dva miliona evra u nekretnine, obveznice države, akcije na berzi ili udela u kiparskim kompanijama. Za pola miliona evra Bugarska će vam dati rezidencijalni status, a za milion evra i dve godine boravka imate i prečicu do državljanstva. Oni koji ulože samo za boravište državljanstvo takođe mogu da dobiju, ali kroz pet godina uz polaganje testa o jeziku, poznavanje pravnog sistema i kulture zemlje.

Letonija je najjeftinija. U zemlji u kojoj se stanovništvo od ulaska u EU masovno odliva investicija od 65.000 evra u biznis dovodi do državljanstva. U Grčkoj je potrebno iskeširati 250.000 evra za imovinu, a Španija to isto nudi za pola miliona evra, s tim da se ipak mora čekati 10 godina za državljanstvo.

Tajna sednica za Dahlana

Srpska vlada je na zatvorenoj sednici dodelila državljanstvo Muhamedu Dahlanu, glavnom rivalu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetniku krunskog princa Abu Dabija. Dahlan, njegova supruga, četvoro dece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili su državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine, pokazuju rešenja objavljena u "Službenom glasniku". Vlada Srbije može da odobri državljanstvo strancima na zatvorenoj sednici bez bilo kakvog javnog obrazloženja ukoliko je to u interesu zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online