Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
11:57
kurir.rs, Vestionline A

Austrija na čelu EU: Migracija, granice i Zapadni Balkan među prioritetima

Austrija od 1. jula preuzima od Bugarske šestomesečno predsedavanje EU čiji će prioriteti biti borba protiv ilegalne migracije, zaštita spoljne granice EU, digitalizacija i približavanje Zapadnog Balkana, saopšteno je u Beču.

pixabay.com
 

Austrijska vlada predstavila je u Briselu svoj program predsedavanja pod motom "Evropa koja štiti" u kojem približavanje Zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope, pojam koji radije koristi Beč, zauzima važno mesto.

Iz Beča poručuju da će fokus u približavanju Zapadnog Balkana biti na konkretnom napretku u pristupnom procesu na osnovu jasnih kriterijuma.

Na listi prioriteta na prvom mestu se nalaze bezbednost i borba protiv ilegalne migracije, odnosno zaštite spoljne granice EU.

Na drugom mestu je obezbeđenje blagostanja i konkurentnost kroz digitalizaciju, a na trećoj poziciji je stavka "stabilnost u susedstvu", koja se tiče približavanja Zapadnog Balkana EU.

Austrija želi da ojača i princip subsidijarnosti, odnosno da fokus EU bude na velikim pitanjima u koja iziskuju zajednička rešenja, a povlačenje od malih pitanja u kojima članice, odnosno regione mogu donositi efektnije odluke.

U Savetu za spoljne poslove Austrija će se fokusirati na zaključenje pregovora o Bregzitu, kao i intenziviranje pregovora o višegodišnjem finansijskom okviru posle 2020., odnosno o budžetu EU.

Dalji fokus biće na više subsidijarnosti, te će se Beč zalagati i za veću mogućnost uticaja građana. U ovom telu jedna od glavnih tema biće i proširenje EU na Zapadni Balkan sa fokusom na konkretni napredak u pristupnom procesu na osnovu jasnih kriterijuma i individualnog razvoja.

Pored toga Austrija će raditi i na mogućem zaključenju institucionalnog okvirnog sporazuma EU-Švajcarska.

Fokus će biti stavljen na jačanje efektivnog multilateralizma. Austrija, kako najavljuje, želi da EU bude pouzdan partner zbog čega je važno istočno partnerstvo, dijalog sa Rusijom, transatlantski dijalog, odnosi sa Azijom i podrška državama Afrike.

Što se migracije tiče, podvlači se saradnja sa zemljama porekla i tranzita, borba protiv krijumčara i trgovaca ljudi, te i izgradnja kapaciteta za zaštitu pogođenih regiona. U zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Austrija želi fokusiranje na sajber bezbednost i savladavanje hibridnih pretnji.

U Savetu za privredu i finansije posebna pažnja biće posvećena merama za oporezivanje digitalne privrede, modernizaciji sistema poreza na dodanu vrenodst, te i na bankarskoj uniji kroz mere za smanjenje rizika i smanjenje loših kredita.

U savetu za pravosuđe i unutrašnje poslove Austrija, između ostalog, planira da učini snažnijim Fronteks, te i kontrolu i zatvaranje ilegalnih migrantskih ruta, te i poboljšanje šengenskog informativnog sistema, pa i razmatranje izmene šengenskog graničnog kodeksa.Isto tako teži da podstakne reformu zajedničkog evropskog sistema za azil i jačanje zajedničke politike vraćanja odbijenih tražilaca azila.

Takođe veliku pažnju Austrija želi da posveti borbi protiv radikalizacije i organizovanog kriminala. U svemu tome zvaničan Beč smatra važnim partnerstvo i dijalog sa džavama susedstva, posebno Zapadnog Balkana.

U savetu za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdvratsvo i zaštitu potrošača među prioritetima su uslovi rada u novom modelu rada koji nastaje digitalizacijom. Kada je reč o konkurentnosti, u nadležnom Savetu EU, planirano je produbljivanja zajedničkog tržišta i smanjenje birokratskih prepreka, te poboljšanje okvira za digitalne usluge i digitalizacija preduzeća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online