Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.06.2018.
13:10
Vestionline, Tanjug A

"Brisel čekaju nemirna vremena sa Italijom"

Brisel čekaju nemirna vremena, jer će nova italijanska vlada da traži dozvolu da "razdragano" troši pozajmljeno, a tu dozvolu EU ne može dati, jer bi krah bio neizbežan, ocenjuje u autorskom tekstu za Dojče vele Barbara Vezel.

pixabay.com
Pri formiranju italijanske Vlade prevagnuo princip "bolje vrabac u ruci nego golub na grani"

"Evropskoj uniji je samo još trebala populistička ekipa iz Italije. Jedva da je prevaziđena grčka kriza, nailazi sledeća daleko veća pretnja po evrozonu. Italija je ekonomski deset puta veća od Grčke", navodi se u tekstu.

Vezel procenjuje da ako Rim bude krenuo ka državnom bankrotu, lom na finansijskim tržištima bi mogao da "usisa celu zajedničku valutu", ali da se još ne zna koliko će preskupih obećanja novajlije u Italiji zbilja ispuniti. 

U tekstu se navodi da je pri formiranju italijanske Vlade prevagnuo princip "bolje vrabac u ruci nego golub na grani".

Mateo Salvini, promućurni strateg desničarske Lige, dugo je oklevao i nadao se novim izborima.

Njegova popularnost rasla je na raketni pogon te mu je bila bliska ideja da pojača izborni rezultat. 

- Na kraju je prevladao oprez i on je pristao na brak iz računa sa Pokretom pet zvezdica po drugi put - navodi Vezel.

Bilo bi čudo ukoliko novi premijer Đuzepe Konte bude više od marionete u rukama šefova dve koalicione stranke, ocenila je autorka članka.

- Nepoznati profesor prava nije ukotvljen ni u Ligi ni u Pet zvezdica, njegova moć je "na revers" - smatra Vezel.

Ona ocenjuje da je Konte "odabran da bude slaba figura", šef vlade koji će morati da pozove dve partijske centrale pre nego što nešto dogovori sa koleginicom Merkel ili Makronom.

U tom maniru se dalje ređaju imena novajlija u Vladi od kojih skoro niko ranije nije vodio ni opštinsku upravu. 

Čitava Vlada se sastoji od početnika, sa izuzetkom novog šefa diplomatije Enca Moavera Milanezija koji ima zavidnu karijeru u Evropskoj komisiji, Evropskom sudu i italijanskim vladama.

To vladi u očima birača daje dodatnu verodostojnost, jer među standarde populista spada gnev protiv navodnog establišmenta.

Dalje Vezelova ističe da "program braka između dve ideološki nespojive partije sastoji se pre svega u poklonima svojim biračima koji iz budžeta ne mogu da se plate".

Autorka teksta naglašava i da populisti u Rimu ubeđuju ljude da je Nemačke kriva za italijansku krizu.

To je, kako je navela, zlonamerna glupost.

Statističko prosečno blagostanje po glavi stanovnika je u Italiji više nego u Nemačkoj. No u Italiji imaju ogroman problem sa raspodelom.

Ona je pozvala Italijane da pogledaju u svoje dvorište i da ne pripisuju drugima haos, korupciju, javašluk, i sve ostalo što, kako je rekla, koči tu lepu zemlju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online