Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.06.2018.
08:57
Vestionline, Tanjug A

Junker: Nema pretnje po evrozonu, srediće to Italijani

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da ne postoji pretnja nove suverene dužničke krize u evrozoni uprkos tome što je koalicija usmerena protiv establišmenta preuzela vlast u Italiji, prenosi Rojters.

Tanjug
Žan Klod Junker

Navodi se da je Junker to izjavio juče za nemačke listove povezane u medijsku mrežu RND, odgovarajući na pitanje da li se evrozona suočava sa novom krizom.

- Ne. Reakcije finansijskih tržišta su iracionalne. Ljudi ne treba da izvlače političke zaključke iz svakog kolebanja na tržištu akcija. Ispostavljalo se u toliko prilika već ranije da investitori ne budu u pravu - poručio je Junker.

Rojters podseća da je juče zakletvu položila nova italijanska vlada sastavljena od dve stranke neprijateljski raspoložene prema evru, što je ipak umirilo tržišta nakon strahovanja da bi moglo da dođe do novih izbora koji bi mogli da postanu neka vrsta referenduma o izlasku Italije iz evrozone.

- Siguran sam da su Italijani sposobni da osete šta je dobro za njihovu zemlju. Srediće oni to - rekao je Junker.

On je juče čestitao novoizabranom italijanskom premijeru Ðuzepeu Konteu imenovanje na tu funkciju.

Junker je u saopštenju naveo da će Evropska komisija, kao i u prošlosti, biti na strani Italije u njenom sprovođenju reformi i da će imati sluha za očekivanja i predloge Italije u vezi budućnosti EU, prenela je agencija Ansa.

Kada je reč o strateškim izazovima, imigraciji i pitanju reforme evrozone, "Italija će sa svojim predlozima biti u prvom planu", dodao je Junker.

Prethodno je Junkerova portparolka saopštila da on žali zbog toga što su izjave o potrebi da Rim poboljša situaciju na siromašnom jugu zemlje istrgnute iz konteksta i izazvale negodovanje u Italiji.


Nova italijanska vlada premijera Ðuzepea Kontea položila je juče zakletvu u predsedničkoj palati Kvirinale, skoro tri meseca nakon parlamentarnih izbora, čime je u poslednjem trenutku izbegnuto prevremeno glasanje.

"Korijere dela sera" preneo je da su novi vicepremijeri i lideri članova vladajuće koalicije - Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvezdica i Mateo Salvini iz Lige, nasmejani sedeli jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno. 

Novi ministar rada Di Majo sa ministrima iz Pokreta došao je taksi vozilima, dok je novi ministar unutrašnjih poslova Salvini stigao sopstvenim automobilom.

Prema proceduri, nova vlada sa premijerom i 18 ministarstava, u kojoj pet funkcija obavljaju žene, zaklela se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog predsednika vlade Paola Ðentilonija Konteu, a u utorak će biti održano izglasavanje poverenja novom kabinetu u parlamentu, gde Pokret pet zvezdica i Liga imaju obezbeđenu većinu.

Konte je u četvrtak predsedniku Italije Serđu Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i evroskeptičnog Paola Savonu kome je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online