Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.05.2018.
11:46
Vestionline A

Zahuktava se oko imena Makedonije: Gluvi telefoni između Atine i Skoplja

Iako se činilo da je dogovor Atine i Skoplja u sporu oko imena na dohvat ruke, dan uoči susreta ministara spoljnih poslova dveju zemalja s međunarodnim posrednikom u Njujorku, sve je i dalje otvoreno.

Tanjug/AP
Premijer Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras

"Egejsku Makedoniju inspirisao Tito"

Već nekoliko dana traju intenzivne telefonske konsultacije Atine i Skoplja s brojnim evropskim liderima i diplomatama, otkako je bez rezultata ostao poslednji predlog da se kompromisno reši spor oko imena Makedonije. Pre toga se činilo da je rešenje veoma blizu - a, prema saznanjima Dojče velea, trenutno je u toku diplomatska ofanziva da se sačuva okvir koji je doveo do približavanja stavova dveju strana.

- U pregovorima o nazivu Makedonije može doći do "proboja" - izjavio je grčki državni sekretar za evropske poslove pred sastanak ministara dveju zemalja u Njujorku.

Makedonski ambasador Darko Angelov to nije porekao, ali je rekao da će biti uzdržan jer su pregovori u "veoma osetljivoj fazi". 

U četvrtak i petak, grčki ministar Nikos Kocijas i makedonski Nikola Dimitrov, još jednom moraju da se sastanu u prisustvu Metjua Nimica, izaslanika UN za spor Grčke s Makedonijom. 

Sastanci kakav je taj bi trebalo da ubrzaju rešavanje problema Grčke s nazivom Makedonije, koji Atina odbija još od proglašenja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine, jer se tako naziva i severna grčka pokrajina. Atina se zato protivi pristupanju Makedonije EU i NATO dok se spor ne reši. 

Što se tiče eventualnih pritisaka na Atinu po pitanju spora oko imena, Kocijas kaže da "niko ne tera Grčku ni na šta, s obzirom da ona ima inicijativu za delovanje. Svi na pozitivan način prate kako zemlja sa aktivnom spoljnom politikom promoviše rešenja.

San - Makedonija do Egejskog mora

Ipak, mediji navode da je Grčka upala u „minus“ zbog saznanja da je u Atini nemoguće doći čak ni do proste većine da se rešenje prihvati. To otvara pitanje da li je zaista postojala iskrena želja i posvećenost da se jasno predstave prednosti javno iznetog predloga.

Dominantno raspoloženje u grčkoj javnosti takođe se uzima kao jedan od indikatora. Činjenica je da su poruke pojedinih javnih ličnosti na mitinzima u Atini i Solunu dominatnije na javnoj sceni od poruka koje šalje vlada. Poslednji u nizu takvih nastupa nedavno je imao čuveni 92-godišnji kompozitor Mikis Teodorakis, koji na grčkoj javnoj sceni poznat i po svom političkom angažmanu.

"Svi znamo da gospodin Zaev ima veliki problem", napisao je Teodorakis u autorskom tekstu koji su preneli brojni mediji u Grčkoj. "Taj problem su ekstremni nacionalisti u njegovoj zemlji s kojima smo se sreli u prethodnoj vladi". Teodorakis dodaje da je njegov "san" bila Makedonija do Egejskog mora, ali navodi da isti taj san sigurno ima i makedonski premijer Zaev i celo Skoplje.

U tekstu se tvrdi da je "Egejsku Makedoniju" inspirisao Tito, a učlanjenje severnog suseda Grčke u NATO doživljava se kao način da se Atina prinudi na ustupke. Poslednji predlog imena - Ilindenska Makedonija - Teodorakis ocenjuje kao "potencijalni instrument za fanatike u Skoplju".

Poznati kompozitor dodaje da je za prihvatanje imena Makedonija potrebna što šira saglasnost građana Grčke, jer "samo mi Grci možemo da damo istorijsku legalizaciju imenu 'Makedonija'. Ali to ne može da obuhvati samo 29 odsto onih koji su glasali na prethodnim izborima, već - ako je moguće - 100 odsto Grka“, napisao je Teodarakis.

Makedonija se nada sporazumu do 25. juna, što je presudan datum za EU da odluči o otvaranju pregovora o njenom pristupanju. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online