Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.05.2018.
21:57
Vestionline, BBC A

Donald Tramp se nada da Kim Džong Un neće otkazati samit

Severna Koreja je najavila da će možda otkazati samit zbog "neodgovorne" izjave Trampovog savetnika.

Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

Uprkos najavama o otkazivanju, Trampova administracija se nada da će se samit sa Severnom Korejom održati. 

Portparolka Bele kuće je izjavila da je američki predsednik spreman za susret sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom. 

Severna Koreja je nešto ranije izdala ljutito saopštenje u kome je najavila da će otkazati samit ako SAD budu insistirale na nuklearnom razoružanju. 

Susret dva predsednika je planiran za 12. jun u Singapuru. 

- Predsednik je spreman za satanak, a ako do njega ne dođe, nastavićemo sa pritiskom - rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders. 

Tramp je nešto kasnije na novinarsko pitanje hoće li samita biti kratko odgovorio: "Videćemo". 

Šta je naljutilo Severnu Koreju? 

U saopštenju emitovanom preko državnih medija, Severna Koreja je poručila da je mnogo očekivala od samita, ali da se "totalno razočarala" zbog"neodgovornih izjava" iz SAD. 

Severnokorejanci su uprli prstom u Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

"Ne skrivamo odbojnost prema njemu", piše u saopštenju. 

Bolton je u televizijskom intervjuu koji je dao tokom vikenda rekao da bi na Severnu Koreju trebalo primeniti "libijski model" denuklearizacije. 

Libijski lider Moamer el Gadafi je početkom dvehiljaditih pristao da obustavi nuklearni program u zamenu za normalizaciju odnosa sa SAD, ali su ga 2011. ubijen u pobuni koju je Zapad podržao. 

Severna Koreja smatra da je nuklearno oružje neophodno za njen opstanak. Iako je tokom nedavnog samita lidera Severne i Južne Koreje bilo reči o postupnoj denuklearizaciji poluostrva, Kim je obećao samo da će obustaviti nuklearne probe, ali ne i da će se razoružati. 

S obzirom na okolnosti pod kojima je Gadafi skončao, Boltonove reči izazvale su dodatno uznemirenje.

Severnokorejski vicepremijer Kim Će Guan je izjavio: "Ako SAD pokušaju da nas sateraju u ćošak da bi nas naterale da se lišimo nuklearnog oružja, onda nas dijalog više ne zanima". 

Ovaj političar je veoma visoko pozicioniran u severnokorejskom režimu, tako da nema sumnje da vrhovni vođa stoji iza njegovih reči. 

Nekoliko sati pre saopštenja o mogućem otkazivanju samita, Severna Koreja je prekinula pregovore sa Južnom Korejom u znak protesta zbog zajedničke vežbe američke i severnokorejske vojske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online