Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.04.2018.
10:29
Vestionline, Tanjug A

Američki obaveštajci pred izazovom, sastavljaju Kimov profil

Američki obaveštajni eksperti suočavaju se sa velikim izazovom, pokušavajući da sastave profil lidera Severne Koreje Kima Džonga Una o kojem 'mnogo' zna samo mali broj ljudi, navodi Rojters.

EPA/KCNA
Svaka informacija o Kimu je dobrodošla

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom "naoružavanja" američkog predsednika političkim i psihološkim dosijeima uoči važnih pregovora, vladini analitičari u toj zemlji prikupljaju svaku novu informaciju o Kimu i spajaju sa svim onim što im je već poznato kako bi napravili procene pred sastanak između američkog predsednika Donalda Trampa i Kima koji se očekuje krajem maja ili početkom juna.

Kako Rojters navodi, stručnjaci će se velikim delom osloniti na utiske koje je sa sobom doneo direktor CIA Majk Pompeo, koji je pre nekoliko nedelja postao prvi zvaničnik Trampove administracije koji je upoznao Kima.

Trampov izbor za novog državnog sekretara, Pompeo, vratio se iz Pjongjanga opisujući Kima privatno kao "pametnog tipa, koji radi svoj domaći" pred sastanke, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Kimov profil sadržaće i sve obaveštajne podatke koji su prikupljani u prošlosti, a koje su dostavljali svi koji su dolazili sa njim u kontakt, poput bivše košarkaške zvezda En-Bi-Ej-a Denisa Rodmana, koji je nekoliko puta bio u Pjongjangu i sretao se sa Kimom, ili južnokorejskih izaslanika, rekli su Rojtersu zvaničnici koji su govorili anonimno.

Svi ti podaci imaju za svrhu da američkoj vladi omoguće stvaranje poverljivog dokumenta o Kimovom ponašanju, motivima, ličnosti, stilu liderstva, a kako bi Tramp i njegovi pomoćnici razvili strategiju pred prvo suočavanje u istoriji između nekog američkog i severnokorejskog lidera.
Neimenovani zvaničnik Bele kuće odbio je da potvrdi bilo kakve detalje o tom pokušaju boljeg shvatanja Kima, osim što je rekao da "postoji čvrsto nastojanje u naporu vlade da se pripremi za predsednički samit".

Uprkos svim tim naporima, direktne informacije o Kimu ostaju ograničene, navodi agencija.
Kako je opisao jedan američki zvaničnik upoznat sa pokušajima da se Kimov profil sastavi, to je "crna kutija", posebno uzevši u obzir minimalan broj špijuna i obaveštajaca koji se nalaze na terenu ili poteškoća u sajber špijunaži, u zemlji u kojoj je korišćenje interneta minimalno, prenosi britanska agencija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online