Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
20:10
Vestionline, Tanjug A

"Rama dobio zahtev iz Berlina, bivši ministar bez mandata"

Bivši ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri dugogodišnji blizak saradnik albanskog premijera Edi Rame, vratio je poslanički mandat.

A. Čukić
Edi Rama

On je naveo da je to učinio kako bi utro put istrazi i pravdi, a opozicija tvrdi da je reč o dogovoru Tahirija i Rame, nakon posete premijera Berlinu, koji je od njega zahtevao obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Tahiri je novinarima rekao da je šest mesci ćutao i slušao optužbe da je kriminalac i šef mafije te da mora da se suoči sa "đavolskim sudom". 

"Kažu da sam zaštičhen imunitetom poslanika, mandatom parlamenta, vladajućom većinom Edi Rame. Ja kažem, ne želim da me spašava bilo ko od bilo čega. Oni tvrde da sam postao prepreka integraciji Albanije", rekao je Tahiri, prenela je ATA. 

Tahiri je rekao da će pravdu potražiti na sudu, te dodao da ga između ostalih optužuje Ljuljzim Baša, lider opozicionih demokrata, za kojeg kaže da je ubio četvoricu nevinih ljudi, a da mu za to nikada nije suđeno. 

"Optužuje me i Salji Beriša, čovek koji je nekažnjeno vršio atentate, krao i pljačkao", rekao je Tahiri i dodao da ga optužuju i Monika Kriemadhi, iz Socijalističkog pokreta za integracije, ali i predsednik Albanije, Ilir Meta, te da jedino, kako je rekao, Bog zna koliko su oni krivi da "nema svete vode da se izbriše njihova odgovornost". 

Rekao je i da je od danas običan građanin bez imuniteta, spreman da se suoči sa tužalštvom i sudom, te da će se suočiti i sa "klovnovima koji kradu narod već 25 godina" 

"Moj izvor snage je istina i ja ću ići do kraja u ovome"

Lider opozicionih demokrata Ljuljzim Baša, kaže da je je Tahirii vratio poslanički mandat u dogovoru sa Ramom, kako bi se spasao hapšenja, što je od premijera traženo tokom njegove nedavne posete Berlinu. 

"Ništa osim Ramine posete Berlinu i obećanja da će rešiti pitanje imuniteta Tahirija nije se dogodilo u poslednje dve sedmice. Predaja mandata potvrđuje da je Edi Rama taj koji je branio i nastavlja da ga brani i da je ovo, kako je rekao, zajednička utakmica za zatvaranje dosijea 'Tahiri'". 

Baša je na svom Fejsbuk profilu napisao da Saimiru Tahiriju nije potreban parlamentarni imunitet sve dok on ucenjuje premijera korupcionim poslovima i kriminalnim vezama, uz opasku da su Edi Rama i Saimir Tahiri jedinstveni tandem, što znači: sloboda za Tahirija je sloboda za Ramu. 

Opozicija navodi da je predaja mandata Tahirija "politički manevar" s obzirom na to da Edi Rama ima, kako kažu, punu kontrolu nad tužilaštvom, koju koristi kad god treba da brani sebe i svoje saradnike od krivične odgovornosti. 

Deo javnosti je, pak, uveren da Tahirijevo vraćanje mandata nije i spas za Ramu. 

On, kažu, ne zna da manevar sa odlaskom Tahirija iz parlamenta ne može da prevari Albance i međunarodnu zajednicu. 

"Ramina odbrana Tahirija je kazna za Albaniju, jer je nedostatak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije jedna od glavnih prepreka za otvaranje pregovora o pristupanju zvanične Tirane EU", kaže bivši predsednik i premijer Salji Beriša. 

Beriša je rekao i da Evropa ne želi Tahirijevu glavu, već Raminu. 

" Edi Rama je glavna prepreka za EU, Edi Rama je generator albanskog nazadovanja", zaključio je Beriša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online