Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.04.2018.
16:26
Nedeljnik A

Bivši zamenik šefa CIA: Hladni rat je stigao na Balkan

Hladni rat je stigao na Balkan, piše u novom broju "Nedeljnika" bivši zamenik šefa CIA za ovaj deo Evrope Stiven Mejer.

youtube.com/WonderWhy
Foto: Ilustracija

Kako navodi, Balkan je vekovima bio "bure baruta" Evrope, iako se fitilj nalazio drugde - kao što je rekao Oto fon Bizmark, trideset godina pre nego što je započeo Veliki rat, "Neka budala na Balkanu će sve zapaliti"...

"Hladni rat trebalo je da se završi kada se 1991. urušio Sovjetski Savez. Ali on se nikada nije završio, i veoma je živ na Balkanu. Nakon pada SSSR-a, Zapad, a posebno SAD, imao je savršenu priliku da pomogne kreiranje nove bezbednosne politike i struktura. Imali smo šansu da uklonimo sve stare institucije Hladnog rata i da pomognemo da se Evropa, Rusija i SAD pokrenu ka bezbednosnom aparatu pogodnom za 21. vek", piše Mejer i dodaje da je, umesto navedenog, došlo do toga "da smo pogledali unatrag i izvukli lekcije s kraja Prvog svetskog rata". 

"Na kraju Prvog rata, Zapad, a posebno Francuska i Britanija, okrutno su kaznile i ponizile poraženu Nemačku. Nemci su postali ogorčeni, ljutiti, i želeli su osvetu. Posledica je bio uzlet Hitlera i Drugi svetski rat - svega dvadeset kratkih godina po okončanju Prvog. 

Slično tome, Zapad je po padu Sovjetskog saveza ponizio Rusiju i otpisao je kao veliku međunarodnu silu. Govorili smo Rusima da moraju da prihvate zapadnjačke političke i ekonomske modele. Slali smo 'eksperte' u Rusiju da ih 'nauče' kako da 'konstruišu istinsku' slobodnu demokratsku zemlju.

Ali smo i zadržali NATO i doveli ga na granice Rusije, dok smo insistirali da Varšavski pakt mora da se sruši. Dok god je Boris Jeljcin bio predsednik, Rusija je igrala po tom ritmu i pokušavala da prihvati politiku i institucije Zapada", piše Mejer. 

"Putin drugačiji od Jeljcina"

Autor piše da da je Rusija prolazila kroz duboku političku, ekonomsku i psihološku krizu, a da je netrpeljivost i bes prema Zapadu počeo je da raste u toj zemlji. 

"Putin je imao drugačije poglede od Jeljcina i odbacio je zapadnjačke norme i njihovu dominaciju. Posledica je bila novi smisao Rusije - ne u marksizmu i lenjinizmu, već u duboko konzervativnim i pravoslavnim vrednostima. Rusija je pod Putinom postala ljuta i agresivna, a Hladni rat, za koji se Zapad postarao da će trajati, prigrljen je i u Moskvi. 

To nije ništa novo za Balkan. Vekovima je on bio igralište za odmeravanje snaga velikih sila. Interesi velikih carevina su se sticajem okolnosti lomili baš na Balkanu. To je mesto sukoba Otomanskog carstva, Austrijskog i Ruskog carstva. Zato su druge imperije - pre svega Britanci i Francuzi - takođe na oku držali Balkan i mešali se čak i ako nisu bili fizički prisutni u regionu", piše Mejer, prenosi "Nedeljnik".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:47
Bože blagi!Što ste vi sa zapada paaametniiiii naročito vi iz aMerike.A Putin vas ne sluša.Pa ko još sluša glu,pljeg od sebe,kako vi to ne shvatate.Vi ste samo sil.edžije bez trunke pameti,duše i srca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online