Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
16:54
Vestionline, Tanjug A

O sudbini Pudždemona odlučuje sud u Nemačkoj

Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon u pritvoru je u saveznoj nemačkoj državi Šlezvik-Holštajn gde čeka da regionalni sud odluči o tome da li će biti izručen Madridu.

EPA
Sud će odlučivati iza zatvorenih vrata: Karles Pudždemon

Pudždemon je poslednjih meseci živeo u egzilu u Briselu, da bi izbegao hapšenje u Španiji, koja ga optužuje za pobunu.

Ako sud odluči da ga izruči Španiji, preti mu do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Njega je nemačka policija uhapsila na granici s Danskom i to dok se vraćao iz Finske, nakon što je ranije više puta izbegao hapšenje na osnovu evropske poternice.

Očekuje se da danas bude saslušan pred sudijom u Nemačkoj, mada nema detalja o tome kada će i gde biti saslušan. 

Zna se samo da će sud zasedati iza zatvorenih vrata i da će odlučivati o njegovom izručenju Španiji.

Portparolka tužilaštva u državi Šlezvik-Holštajn rekla je da će se na sednici zvanično utvrditi Pudzdemonov identitet kao i da će biti doneta odluka da li će on biti zadržan u predistražnom pritvoru.

Državni sud Šlezvig-Holštajna kasnije će utvrditi da li će Pudždemon i zvanično biti stavljen u pritvor pred izručenje, na osnovu dokumenata koje će dostaviti Španija.

Neposredno posle hapšenja Pudždemona, u centru Barselone su izbili protesti, u kojima su tri osobe uhapšene, a oko 100 ljudi, uključujući i dvadesetak policajaca, povređeno. 

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva. 

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvale su pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu. 

Oni su najavili marš od prostorija delegacije Evropske komisije do nemačkog konzulata u Barseloni.

CUP je, takođe, ranije pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući "katalonsko proleće".

Pudžemonova stranka "Zajedno za Kataloniju" je, međutim, preko Tvitera, pozvala na smirivanje, uz poruku: "Ne nasedajmo na provokacije".

Na smirivanje je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

S druge strane, u Barseloni su pristalice španskog jedinstva pozvale na okupljanje ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju. 

Ostaje, međutim pitanje da li je Nemačka u obavezi da izruči Pudždemona, jer prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje, privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog bez obaveze da se prethodno utvrdi postoji li osnov za kažnjavanje, izuzev u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam.

Begunci uhapšeni po evropskom nalogu moraju se najkasnije u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži.

Prema nekim izveštajima koji se pozivaju na izvore iz sudskih krugova, Pudždemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Nemačkoj.

Međutim, šanse da Pudždemon dobije azil nisu velike, jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost nad procedurom azila.

Madrid prethodno nije imao uspeha u Belgiji sa svojim zahtevom za izručenje Pudždemona. 
Njegovi advokati su ukazivali da krivično delo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i da zbog toga to ne može da bude osnov za njegovo izručenje.

Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf nemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, a koji podrazumeva nasilje, pretnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka, piše "Špigel".

Pudždemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem pretio, a nije na njega ni pozivao, pa se postavlja pitanje da li se može primeniti paragraf o veleizdaji, ističe "Špigel" navodeći da reč "pobuna" i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja.

"Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije", kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za "Špigel" i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune.

"Zidojče cajtung" konstatuje da Nemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online