Ponedeljak 26.03.2018.
16:54
Vestionline, Tanjug

O sudbini Pudždemona odlučuje sud u Nemačkoj

EPA
Sud će odlučivati iza zatvorenih vrata: Karles Pudždemon

Pudždemon je poslednjih meseci živeo u egzilu u Briselu, da bi izbegao hapšenje u Španiji, koja ga optužuje za pobunu.

Ako sud odluči da ga izruči Španiji, preti mu do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Njega je nemačka policija uhapsila na granici s Danskom i to dok se vraćao iz Finske, nakon što je ranije više puta izbegao hapšenje na osnovu evropske poternice.

Očekuje se da danas bude saslušan pred sudijom u Nemačkoj, mada nema detalja o tome kada će i gde biti saslušan. 

Zna se samo da će sud zasedati iza zatvorenih vrata i da će odlučivati o njegovom izručenju Španiji.

Portparolka tužilaštva u državi Šlezvik-Holštajn rekla je da će se na sednici zvanično utvrditi Pudzdemonov identitet kao i da će biti doneta odluka da li će on biti zadržan u predistražnom pritvoru.

Državni sud Šlezvig-Holštajna kasnije će utvrditi da li će Pudždemon i zvanično biti stavljen u pritvor pred izručenje, na osnovu dokumenata koje će dostaviti Španija.

Neposredno posle hapšenja Pudždemona, u centru Barselone su izbili protesti, u kojima su tri osobe uhapšene, a oko 100 ljudi, uključujući i dvadesetak policajaca, povređeno. 

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva. 

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvale su pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu. 

Oni su najavili marš od prostorija delegacije Evropske komisije do nemačkog konzulata u Barseloni.

CUP je, takođe, ranije pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući "katalonsko proleće".

Pudžemonova stranka "Zajedno za Kataloniju" je, međutim, preko Tvitera, pozvala na smirivanje, uz poruku: "Ne nasedajmo na provokacije".

Na smirivanje je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

S druge strane, u Barseloni su pristalice španskog jedinstva pozvale na okupljanje ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju. 

Ostaje, međutim pitanje da li je Nemačka u obavezi da izruči Pudždemona, jer prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje, privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog bez obaveze da se prethodno utvrdi postoji li osnov za kažnjavanje, izuzev u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam.

Begunci uhapšeni po evropskom nalogu moraju se najkasnije u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži.

Prema nekim izveštajima koji se pozivaju na izvore iz sudskih krugova, Pudždemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Nemačkoj.

Međutim, šanse da Pudždemon dobije azil nisu velike, jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost nad procedurom azila.

Madrid prethodno nije imao uspeha u Belgiji sa svojim zahtevom za izručenje Pudždemona. 
Njegovi advokati su ukazivali da krivično delo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i da zbog toga to ne može da bude osnov za njegovo izručenje.

Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf nemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, a koji podrazumeva nasilje, pretnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka, piše "Špigel".

Pudždemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem pretio, a nije na njega ni pozivao, pa se postavlja pitanje da li se može primeniti paragraf o veleizdaji, ističe "Špigel" navodeći da reč "pobuna" i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja.

"Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije", kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za "Špigel" i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune.

"Zidojče cajtung" konstatuje da Nemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika.
 

2024 © - Vesti online