Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.02.2018.
20:24
aljazeera.net A

Može li Iran da dominira Bliskim istokom?

"Tramp i njegovi pomoćnici prihvatili su mišljenje da je Iran potencijalni hegemon spreman da dominira Bliskim istokom - a posebno nad bogatim zalivskim državama. To je pogrešno mišljenje, s obzirom na to da Iran nije ni blizu toga da postane velika sila", smatra Stiven Volt, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard, koautor poznate harvardske studije: Izraelski lobi i američka spoljna politika.

EPA/Abedin Taherkenareh
Vojska Irana

Sila sa 83 miliona ljudi, ali...

Volt je nedavno objavio svoju novu studiju u američkom magazinu "Forin polisi" pod naslovom: ''Histerija zbog Islamske Republike''.

Da bi ilustrovao svoje tvrdnje, Volt upoređuje iranske vojne kapacitete s mogućnostima njegovih suseda, kao i demografske i sektaške razlike koje stoje iza pokušaja ove države da preuzme potpunu kontrolu nad regionom.

Autor studije navodi da Iran ima 83 miliona stanovnika, BDP preko 400 milijardi dolara i vojni budžet od 16 milijardi dolara. Ukupnu vojnu snagu ove države - uključujući i iransku Revolucionarnu gardu (IRGC) - čini 520.000 vojnika, među kojima su i slabo obučeni regruti. Mnogi iranski tenkovi i glavnina vojnog arsenala su stari i u vrlo lošem stanju.

Nasuprot tome, ističe Volt, Saudijska Arabija, Egipat, Izrael, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju zajedno populaciju od preko 100 miliona stanovnika i BDP veći od jednog triliona dolara. Njihovi zajednički vojni izdaci su pet puta veći od iranskih troškova i ove države imaju novca za kupovinu najsofisticiranijeg oružja, uključujući i Abrams tenkove i borbene avione F-15. 

Iranski neprijatelji obično upozoravaju da problem nije u ovim činjenicama, već u tome što Teheran koristi lokalne posrednike da proširi svoj uticaj i preuzme region. Iran je tokom proteklih godina podržavao libanski Hezbolah, sirijskog predsednika Bašara al Asada, razne milicije u Iraku, Hute u Jemenu, što je malo poboljšalo moć Irana u regionu.   

Ali, uprkos tome, Volt insistira na nesposobnosti iranskog režima da dominira regionom. Između ostalog, te lokalne grupe pokazuju potpunu poslušnost naredbama Irana i mogu da odstupe od iranske politike kad se ona suprotstavi njihovim planovima. Takođe, mnogi iranski saveznici u regionu pretrpeli su neuspeh poslednjih godina.

Asadova pobeda je prilično šuplja...

Pored toga, Asadova pobeda je poprilično šuplja jer on upravlja razorenom državom, dok su iranske aktivnosti dovele do pojave taktičke saradnje između Izraela i zalivskih država protiv Teherana.

Jedan od važnih pokazatelja, smatra Volt, jeste taj da faktor sektaštva umanjuje sposobnost Irana da predvodi region. To je šiitska država koja želi vladati regionom sa većinskim sunitskim stanovništvom. Osim toga, Iran je persijska država, pa zato neće naići na podršku Arapa ili bilo koje arapske države kako bi preuzela kontrolu nad regionom.

Amerika, kao imperijalna sila, nastaviće i dalje da sprovodi svoju politiku ''zavadi pa vladaj'', na koju se jedino može odgovoriti postizanjem regionalnog dogovora između arapske, turske i iranske strane, čime bi se marginalizovale spoljne intervencije i fokusiralo na zajedničke osnove za dobrobit naroda u regionu, zaključuje se u studiji. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online