Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
19:11
Vestionline, Tanjug A

"Prevrnućemo svaki kamen da pronađemo ubice Ivanovića"

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izjavila je da će prištinske vlasti "prevrnuti svaki kamen" kako bi bili pronađene ubice Olivera Ivanovića. Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da ubistvo Ivanovića nije podstaklo etničku mržnju i da su svi na Kosovu saglasni da iza ubistva stoji organizovani kriminal.

EPA/Olivier Hoslet
Kosovska ambasadorka u SAD: Vljora Čitaku

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Čitaku je rekla da je za njegovo osnivanje glasalo 80 poslanika i da tu inicijativa 43 poslanika za njegovo ukidanje neće ništa promeniti. 

Osim toga, Čitaku je navela da Kosovo sarađuje sa međunarodnim tribunalima te da je više Albanaca osuđeno za ratne zločine nego Srba. 

- Nijedan sud ne može da revidira istoriju. Ljudi na Kosovu žele pravdu za sve žrtve bez obzira na nacionalnost - rekla je ona. 

Čitaku je kritikovala srpsko pravosuđe zbog toga što nije rešilo slučaje Ćuška i braće Bitići. 

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Interpol uklonio imena Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija sa poternica navodeći da je to signal da Interpol više neće dozvoliti Srbiji da ga zloupotrebljava za svoje igre. 

Osvrnula se i na juče usvojenu strategiju EU o proširenju navodeći da ona jasno govori da "Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose i postignu pravno obavezujući sporazum". 

- Jasno je da status kvo i zamrznuti konflikt nisu normalizacija. Normalizacija se može postići samo ako Srbija prizna Kosovo, a što pre to ona uradi biće bolje za region - rekla je Čitaku. 

Ona tvrdi i da je Priština privržena dijalogu sa Beogradom i primeni sporazuma, a ponovo se zauzela i za okočanje Misije UN na Kosovu ili promenu njegovog mandata. 

Podsećamo, kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nedavno da će istražni organi uskoro izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića. 

- To je kriminalno-mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva - rekao je Tači. 

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred kancelarije svoje građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online