Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
17:43
Vestionline, Tanjug A

Han: Šansa lezi u rukakama Srbije

Prvi put je Srbija dobila indikativan vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku, rekao je danas komesar za proširenje Johanes Han i dodao da su to dobre vesti za Srbiju i njene građane.

Tanjug
Johanes Han vidi dobar put Srbije u EU

Han je na pres konferenciji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao više od sat i po, dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU, na Zapadni Balkan, rekao da nije slučajno sto je već danas došao u Beograd.

- To pokazuje nasu posvećenost pristupanju EU. Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU i jedinstvenu priliku da to iskoristi, naravno uz instrumente i strateske ciljeve pristupanju. Šansa lezi u rukakama Srrbije i ona to treba da iskoristi - porucio je.

Neophodno je, dodao je, da se još mnogo toga uradi, pre svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava, i to ne treba da bude samo na papiru. 

Sada, kako je primetio, međutim, ne samo da može da se kaže da postoji perspektiva učlanjenja, već da je "to najbolja prilika i najbolja perspektiva za građane Srbija".

Zato su, primetio je, opravdani svi napori koji se čine, ali je ponovio već poznati stav EU da neće uvoziti bilateralne sporove.

- Srbija mora da reši i nesumnjivo primeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve sto možemo uradićemo da pomognemo, kao i u resavanju drugih pitanja, pograničnih pre svega, sa susedima - poručio je.

Uz zahvalnost Vučiću na hrabrosti da pokrene unutrasnji dijalog o, kako je rekao, "tzv.Kosovu", Han je rekao da se to ne tiče samo budućnosti Srbije već i bezbednosti i mira u regionu.

- Srbija ima možda najznačajniju ulogu i svi napori će doneti prve rezultate, a to je i puna normalizacija odnosa s Kosovom", rekao je Han, najavljujući da će sutra o svim tim pitanjima razgovarati s opozicijom, medijima, civilnim sektorom, a za kraj meseca najavio novu posetu Srbiji zajedno s Junkerom, da, kako je rekao, zajedno izrazimo posvećenost Unije priključenju - kaže on. 

Posebno je pomenuo da se problemi moraju rešavati u saradnji i sa susedima u regionu, navodeći pri tome da je saradnja pojedinačno zemalja s Unijom dobra, ali da upravo izostaje međusobna saradnja.

Tako je, naveo i primer da je za poslednjih deset gpodina trgovisnka razmena zemalja regiona s EU udesetostručena, ali da gotovo ni za za evro nije povećana između država regiona.

- Zato saradnja unutar regiona i jeste najvaznija imajući u vidu zajednički cilj pristupanja - naveo je Han, primetivši da oni koji su brzi u tom procesu treba za to da dobiju i određene zasluge.

Srbija je, poručio je, trenutno jedna od predvodnica i može da posluzi kao primer, te je "važno imati to na umu".

Reforme, će, međutim, dodao je, biti teske, jer proces pristupanja nije lak, ali će, dodao je, EK uvek biti uz Srbiju za podršku.

- I da naglasim snaznu podrsku i posvećenost, vratiću se do kraja meseca s Junkerom, da zajedno izrazimo posvećnost Unije priključenju - poručio je Han.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online