Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
12:41
b92.net, Vestionline A

Zapadni Balkan je "čekaonica" za EU

Ukoliko Evropska unija planira da koristi stari trik štapa i šargarepe, kako bi podstakla zapadni Balkan na putu ka proširenju Unije, mogla bi da se razočara, izjavio je bugarski konsultant za inovacije i autor Georgi Kamov.

youtube.com/WonderWhy
Zemlje Balkana "hrle" ka EU

Kamov, koji trenutno radi na inovacijama javnih servisa, poslovnim i socijlnim inovacijama, napisao je u autorskom tekstu za Euroaktiv.com da zapadni Balkan ujedinjuje istok i zapad na papiru, ali da u praksi stvari su malo manje suptilne.

Kako je rekao zapadni Balkan predstavlja čekaonicu na jugoistocnoj strani evropskog kontinenta za one zemlje kojima je obećano članstvo u EU, ali još nisu u njoj.

- Hrvatska, koja je postala članica 2013 nije više deo zapadnog Balkana. Ideja je da će čekaonica nastaviti da se smanjuje, sve dok potpuno ne nestane jednog dana - rekao je Kamov.

On je ocenio da će 2018 biti važna za region - predstoje inicijative, dešavanja, samiti, samit na visokom nivou EU-Zapadni Balkan, Evropski savet u junu, samit u sklopu Berlinskog procesa u Londonu.

Kako je rekao, sve se to dešava u vreme ubistva Olivera Ivanovića, uglednog političara sa Kosova, što je događaj koji je podsetio na najveći problem zapadnog Balkana - oslobađanje od lanaca prošlosti.

- Ono o čemu se nije raspravljalo ni priznalo jeste nesposobnost EU da se oslobodi stare paradigme i pojmova procesa proširenja. Nema vidljivih znakova introspekcije o tome što je ispravno i pogrešno urađeno u posljednjih 15 godina od Solunske agende - rekao je Kamov.

Trik štapa i šargarepe

Ukoliko bi EU upotrebila trik štapa i šargarepe, mogla bi da se razočara, ponovio je Kamov i dodao da sve što treba da radimo jeste da gledamo ka Bugarskoj da otkrijemo zašto.

- Bugarska ima ozbiljne, endemske, trajne probleme. Slabe demokratske institucije, manjak poštovanja vladavine prava, korupcija, uspavano civilno društvo, sve više monopolizovanih medija. Pretpostavljamo da je predsedavanje Bugarske EU još uvek na mehanizmu praćenja reforme pravosuđa, korupcije i organiziranog kriminala 10 godina nakon našeg pristupanja - rekao je Kamov.

Imajući to u vidu, rekao je on, pred vama je dug put dok ne uđete u EU, a može da bude i nešto drugo, obzirom na ideje "Evrope u više brzina".

- Da ostavimo ironiju i sarkazam sa strane, jednog dana pozdravićemo ulazak svih zapadnobalkanskih zemalja u EU. Ono što je opasno jeste da bi mogli da primimo šest novih Bugarski - šest zemalja koje su nekako uspele da se probiju, ali su iste kao i ranije - ocenio je Kamov.

Da se to ne bi dogodilo, EU mora da preispita greške iz prošosti, propale politike i neadekvatne instrumente pre nego što ih još jednom reciklira za dalju upotrebu pod drugim imenom, naveo je Kamov, a treba da uzme u obzir iskustva na putu prema članstvu zemalja poput Bugarske, kao i da iskoristi javnu tajnu poznatu svima za pregovaračkim stolom - da donošenje zakona i apsorbovanje fondova ne znace pravu društvenu transformaciju.

Kako je rekao, sada je pravo vreme da EU demonstrira da može da kanališe kreativnost i inovacije tamo gde je to najviše potrebno - ne samo za zaštitu podataka, digitalne usluge ili energetsku efikasnost nego i za dobar stari Balkan.

On je predložio da se na samitu u Sofiji u maju, 15 godina posle Solunske agende, napravi Inovativna agendu za Zapadni Balkan fokusirana na razvoj budućih potencijala regiona umesto na dostizanje ostalih članica EU.

Kamov smatra da bi ta agenda trebalo da ima perspektivna rešenja za inovacije u javnim službama, poslovne inovacije i društvene inovacije a ne samo ponavljanje vrednosti i principa i da obuhvata širok spektar politika EU prema regionu umesto ograničavanja na određene oblasti i mehanizme. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online