Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
09:15
Vestionline, Tanjug A

Tramp: Pravo je vreme da živimo američki san

Ovo je naš novi američki trenutak, poručio je predsednik SAD Donald Tramp u svom prvom govoru o stanju nacije u kojem je istakao i da pruža ruku demokratama za saradnju.

Tanjug/AP
Ovo je naš novi američki trenutak: Donald Tramp

- Nikada nije bio bolji trenutak da počnemo da živimo američki san. Ko god da ste i odakle god da ste ovo je vaše vreme. Ako verujete u sebe i Ameriku možete sanjati i biti šta god želite i zajedno možemo da postignemo apsolutno sve - rekao je Tramp u govoru koji je trajao 80 minuta, preneo je BBC.

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je još jedan u nizu poteza američkog predsednika koji su u suprotnosti sa željama i odlukama njegovog prethodnika Baraka Obame.

Agencija AP ocenjuje da se Tramp obraćao duboko podeljenoj naciji i da je govor obilovao pohvalama na sopstveni račun i pozivima na optimizam u svetlu rastuće ekonomije. S druge strane, upozorenja je uputio na račun kriminalnih grupa, trgovine drogom i nasilnih imigranata koji u SAD žive ilegalno.

Mediji prenose da je Tramp Rusiju i Kinu okarakterisao kao suparnike SAD koji dovode u pitanje američke interese, privredu i vrednosti.

- U svetu se suočavamo sa otpadničkim režimima, terorističkim grupama i suparnicima kao što su Kina i Rusija koji predstavljaju izazov za naše interese, privredu i naše vrednosti - kazao je Tramp.

On je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i isticao rezultate njegove administracije u privredi.

- Večeras sve pozivam da stavimo razlike na stranu, da nastojimo da nađemo zajednički jezik - rekao je Tramp u govoru pred  Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Ipak, tokom govora u kojem je pozivao na na jedinstvo dve stranke bila je uočljiva podela između dve strane - republikanci su bučno pozdravljali i aplauzom pozdravljali njegov govor, dok su demokrate uglavnom sedile u tišini.

Što se tiče spoljne politike, Tramp je poručio da se obnavlja ugled i moć SAD. Prema njegovim rečima, u borbi koalicionih snaga protiv Islamske države, Irak i Sirija su skoro potpuno oslobođeni.

Najavio je da će se nastaviti angažman SAD u Avganistanu i da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Dotakao se i Jerusalima, podsetivši da su u UN na desetine zemalja glasale protiv prava SAD da prizna taj grad za izraelsku prestolnicu i navodeći da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu "uvek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Rukovodstvo Severne Koreje je nazvao "izopačenim", a Amerikancima je poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo "vrlo brzo da zapreti" SAD i obećao da će nastaviti maksimalan pritisak kako se to ne bi dogodilo.

On se založio za modernizaciju i obnovu američkog nuklearnog arsenala, ali i izrazio nadu da SAD nikada neće morati da ga upotrebe.

Nuklearni kapaciteti SAD moraju da budu "tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije", naveo je Tramp.

- Možda će jednog dana doći magičan trenutak kada će se zemlje sveta udružiti da bi eliminisale nuklearno oružje. Nažalost, još nismo do toga došli - ocenio je Tramp.

Tramp je naveo da je predložio "pošten kompromis" za reformu imigracije i izrazio nadu da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

Pozvao je i da se dodela viza za ulazak u SAD lutrijom zameni sistemom "utemeljenom na zaslugama", kao i da se zaustave imigracije putem porodičnih veza sem u slučaju supružnika i maloletne dece.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online