Sreda 31.01.2018.
09:15
Vestionline, Tanjug

Tramp: Pravo je vreme da živimo američki san

Tanjug/AP
Ovo je naš novi američki trenutak: Donald Tramp

- Nikada nije bio bolji trenutak da počnemo da živimo američki san. Ko god da ste i odakle god da ste ovo je vaše vreme. Ako verujete u sebe i Ameriku možete sanjati i biti šta god želite i zajedno možemo da postignemo apsolutno sve - rekao je Tramp u govoru koji je trajao 80 minuta, preneo je BBC.

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je još jedan u nizu poteza američkog predsednika koji su u suprotnosti sa željama i odlukama njegovog prethodnika Baraka Obame.

Agencija AP ocenjuje da se Tramp obraćao duboko podeljenoj naciji i da je govor obilovao pohvalama na sopstveni račun i pozivima na optimizam u svetlu rastuće ekonomije. S druge strane, upozorenja je uputio na račun kriminalnih grupa, trgovine drogom i nasilnih imigranata koji u SAD žive ilegalno.

Mediji prenose da je Tramp Rusiju i Kinu okarakterisao kao suparnike SAD koji dovode u pitanje američke interese, privredu i vrednosti.

- U svetu se suočavamo sa otpadničkim režimima, terorističkim grupama i suparnicima kao što su Kina i Rusija koji predstavljaju izazov za naše interese, privredu i naše vrednosti - kazao je Tramp.

On je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i isticao rezultate njegove administracije u privredi.

- Večeras sve pozivam da stavimo razlike na stranu, da nastojimo da nađemo zajednički jezik - rekao je Tramp u govoru pred  Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Ipak, tokom govora u kojem je pozivao na na jedinstvo dve stranke bila je uočljiva podela između dve strane - republikanci su bučno pozdravljali i aplauzom pozdravljali njegov govor, dok su demokrate uglavnom sedile u tišini.

Što se tiče spoljne politike, Tramp je poručio da se obnavlja ugled i moć SAD. Prema njegovim rečima, u borbi koalicionih snaga protiv Islamske države, Irak i Sirija su skoro potpuno oslobođeni.

Najavio je da će se nastaviti angažman SAD u Avganistanu i da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Dotakao se i Jerusalima, podsetivši da su u UN na desetine zemalja glasale protiv prava SAD da prizna taj grad za izraelsku prestolnicu i navodeći da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu "uvek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Rukovodstvo Severne Koreje je nazvao "izopačenim", a Amerikancima je poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo "vrlo brzo da zapreti" SAD i obećao da će nastaviti maksimalan pritisak kako se to ne bi dogodilo.

On se založio za modernizaciju i obnovu američkog nuklearnog arsenala, ali i izrazio nadu da SAD nikada neće morati da ga upotrebe.

Nuklearni kapaciteti SAD moraju da budu "tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije", naveo je Tramp.

- Možda će jednog dana doći magičan trenutak kada će se zemlje sveta udružiti da bi eliminisale nuklearno oružje. Nažalost, još nismo do toga došli - ocenio je Tramp.

Tramp je naveo da je predložio "pošten kompromis" za reformu imigracije i izrazio nadu da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

Pozvao je i da se dodela viza za ulazak u SAD lutrijom zameni sistemom "utemeljenom na zaslugama", kao i da se zaustave imigracije putem porodičnih veza sem u slučaju supružnika i maloletne dece.
 

2024 © - Vesti online